Ve dvanácti na Wimbledonu! Moc jsem se těšila na sběrače, říká Sekerková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Nejmladší Češkou na letošním Wimbledonu je teprve dvanáctiletá Veronika Sekerková, jež naskočila coby benjamínek do premiérového ročníku turnaje do čtrnácti let. Nadaná dívka si zahrála ve slavném All England Clubu tři zápasy ve skupinové fázi a fanoušky v nich přesvědčila, že o budoucnost českého tenisu je postaráno. „Jsem zvyklá, skoro všude jsem nejmladší. Nebylo to nic nového,“ pousmála se v rozhovoru pro Tenisový svět Sekerková.

Ve startovním poli wimbledonského turnaje byste nenašli mladší účastnici, než je Veronika Sekerková, která teprve v září oslaví třinácté narozeniny. Šikovná Češka ale na travnatých dvorcích trápila starší a zkušenější tenistky, přičemž nechybělo málo, aby dosáhla v základní skupině B na lepší zápasové skóre než jednu výhru a dvě porážky.

„Je skvělé, že tady hraju už ve dvanácti, když je turnaj do čtrnácti let,“ líčila dívka, kterou ve slavném tenisovém klubu doprovází tatínek Ivo a poprvé také trenér Petr Vaníček.

Sekerková vstoupila do prestižní akce ve čtvrtek, kdy nestačila až v rozhodujícím supertiebreaku na Britku Isabelle Brittonovou a Argentinku Candelu Vázquezovou. Na kurtu strávila dohromady více než tři hodiny.

„Myslím, že kdyby se hrál v prvním zápase normální set, obrat bych dotáhla. Ale rozhodoval supertiebreak, což je vždy padesát na padesát. Ve druhém zápase jsem první set vyhrála 6:1, ale jak jsem celý den hrála na sluníčku, tak už jsem pak vůbec nemohla,“ zhodnotila svůj premiérový den dvanáctiletá Češka.

První zkušenost se specifickým travnatým povrchem získala Sekerková už v první polovině června, kdy se zúčastnila kvalifikačního turnaje v Roehamptonu. Tedy v místě, kde o postup do hlavní soutěže Wimbledonu bojují i dospělí hráči. A vedla si skvěle, jelikož postoupila až do semifinále, což jí stačilo k místence do All England Clubu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Veronika Sekerková (@veronika.sekerkova)

„První trénink jsem měla až v den, kdy jsem hrála zápas. A zrovna trošku mrholilo, takže tráva byla kluzká a hodně rychlá. Docela jsem se toho bála, ale v zápase už to bylo v pohodě,“ vyprávěla členka I. ČLTK Praha, která se rychle rozkoukala i ve slavném areálu.

„Je tady opravdu hodně lidí, je to zajímavé. Při prvním utkání to bylo horší, ale pak normální, už jsem nebyla nervózní. A když jsem šla na zápas, moc jsem se těšila na sběrače. Úplně poprvé mi někdo sbírá míčky!“ zmínila talentovaná Češka.

Jak ale přiznala po úvodních zkušenostech s travnatým povrchem, stále preferuje antuku, na níž mládež v České republice vyrůstá. „Na trávě se mi pohybuje hůř než na antuce, protože se nemůžu klouzat. Klouzání mě moc baví, vždy si u toho odpočinu. I když je to v zápase. Právě antuku mám asi nejraději, nejlíp se mi na ní běhá,“ doplnila česká naděje.

Sekerková je aktuálně sedmou hráčkou v žebříčku Tennis Europe do čtrnácti let, ze svého ročníku 2009 je dokonce nejlepší (před ní je pouze šest tenistek narozených v roce 2008, z toho hned čtyři Češky!). Loni na podzim si připsala zatím největší úspěch své kariéry, když ovládla neoficiální mistrovství Evropy dvanáctiletých v akademii Rafaela Nadala na Mallorce.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Veronika Sekerková (@veronika.sekerkova)

Výsledky Veroniky Sekerkové na Wimbledonu
Pavouk o umístění: VS – Mika Stojsavljevičová (GBR) 0:6, 6:2, 7:10
Základní skupina: VS – Maria Badacheová (ALG) 6:4, 1:0 skreč Badacheová
Základní skupina: VS – Candela Vázquezová (ARG) 6:1, 4:6, 6:10
Základní skupina: VS – Isabelle Brittonová (GBR) 2:6, 7:6(5), 5:10