Skupina smrti! Češky už znají soupeřky pro finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové

- Filip Lefenda

České tenistky se na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové utkají ve skupině D s výběry Spojených států amerických a Polska. Rozhodl o tom páteční los. Vyvrcholení populární týmové soutěže je na programu ve dnech 8. až 13. listopadu ve skotském Glasgow.

„Dokázal bych si představit i lehčí los. Na to, že do semifinále postupuje pouze jeden tým, je to opravdu hodně těžká skupina. Budeme se s ní muset poprat,“ uvedl pro česká média kapitán Petr Pála.

Oficiální webové stránky soutěže hovoří dokonce o tzv. skupině smrti. „Amerika má velmi silný a široký tým,“ narážel šestačtyřicetiletý kouč na fakt, že v elitní stovce žebříčku je aktuálně hned jedenáct hráček z USA. „Polsko má zase světovou jedničku Šwiatekovou. Ta teď na svém nejméně oblíbeném povrchu po hodně dlouhé době prohrála, jinak ale dominuje. Bude to velice těžký soupeř,“ varuje před našimi severními sousedy.

K losu se pro Tenisový svět vyjádřil i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Jsem lehký optimista. Podle mého názoru jsme navzdory těžkému losu mírnými favority nejen na výhru ve skupině, ale i celého BJK Cupu. Jsme dlouhodobě nejstabilnějším týmem a máme hodně kvalitních hráček,“ uvědomuje si. 

Co bude tedy pro český tým, jenž ovládl šest z posledních deseti ročníků, klíčové? „Nejdůležitější bude, aby se daly holky zdravotně dohromady a my mohli nastoupit v co nejsilnější sestavě,“ je si vědom Pála. „Věřím, že se jejich zdravotní stav bude ve druhé polovině roku lepšit,“ přeje si úspěšný kapitán.

Už během prázdnin chce postupně začít oslovovat možné kandidátky do finálové nominace. Formu svých krajanek si ověří i na vlastní oči – mimo jiné v zámoří. „Chystám se na US Open, kde se rovněž hraje na tvrdém povrchu,“ doplnil Pála.

Účast na listopadovém finálovém turnaji v Glasgow si český tým zajistil v dubnové kvalifikaci proti Velké Británii. Na Štvanici tehdy rozhodla o výsledku 3:2 až závěrečná čtyřhra. Ze známých důvodů budou ve Skotsku chybět obhájkyně trofeje z Ruska, které triumfovaly před rokem v Praze. 

O pořadatelství stál Český tenisový svaz také letos. „Hrozně mě mrzí, že se nehraje v Třinci a Ostravě. Byl by vyprodaný stadion a šlo by o neuvěřitelný divácký i komerční úspěch. V Glasgow to nebude navzdory silným týmům žádný zázrak,“ předvídá Kaderka.

„Polsko se do finále takto velké světové soutěže dostalo poprvé, a to v době, kdy má první hráčku na žebříčku. Ať už by bylo ve skupině s námi, nebo ne, byl by každý zápas Polska vyprodán. Při absenci Běloruska se navíc dostalo na finálový turnaj také Slovensko. Poté, co jsme na Štvanici porazili Velkou Británii, si ovšem pořadatelství legálně koupila ona. Mrzí mě, že nemáme Britky ve skupině,“ uzavřel Kaderka.