Nadal se kvůli zranění břišního svalu odhlásil z Wimbledonu

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Hvězdný Rafael Nadal, jenž po pětisetové výhře ve čtvrtfinále Wimbledonu proti Tayloru Fritzovi přiznal zranění břišního svalu, se ve čtvrtek večer odhlásil z travnatého grandslamu. Důvodem je sedmimilimetrová trhlina, kterou odhalilo dnešní vyšetření. Do finále tak bez boje postoupil Australan Nick Kyrgios.

Šestatřicetiletý Španěl kvůli svému rozhodnutí, které zvažoval celý den, absolvoval ve večerních hodinách v All England Clubu tiskovou konferenci.

„Bohužel jsem tady, protože se musím odhlásit z turnaje. Jak mohli všichni vidět včera, trápí mě bolest břišního svalu. Pokud bych dál hrál, pouze by se to zhoršovalo. Toto rozhodnutí jsem učinil, protože za těchto okolností nemohu vyhrát další dva zápasy. Moc mě to mrzí,“ uvedl Nadal, který je wimbledonským šampionem z let 2008 a 2010.

Prvním finalistou se tak automaticky stal Nick Kyrgios, jenž do souboje o titul prošel bez boje. Jeho soupeř vzejde z pátečního utkání mezi trojnásobným obhájcem trofeje Novakem Djokovičem a Britem Cameronem Norriem.

Nadal přišel odstoupením z turnaje o šanci na kalendářní grandslam, na který si dělal zálusk po triumfech z Australian Open a Roland Garros. Na londýnské trávě si připsal pět vítězství, když přehrál Francisca Cerundola, Ričardase Berankise, Lorenza Sonega, Botica van de Zandschulpa a Taylora Fritze.

„Takové zranění se obvykle hojí přibližně tři nebo čtyři týdny, což mi umožní absolvovat můj normální kalendář. Teď sice nemůžu hrát, ale za týden budu moct trénovat údery od základní čáry. Servírovat však samozřejmě nějakou dobu nebudu,“ dodal dvaadvacetinásobný grandslamový vítěz.