Natržený břišní sval a velké bolesti! Sestra a otec chtěli, ať skrečuju, přiznal Nadal

- Jan Vojkůvka

Čtvrtfinále Wimbledonu s Taylorem Fritzem jej hodně bolelo, a to ne pouze obrazně! Rafael Nadal si kvůli zranění břišního svalu musel vzít v průběhu střetnutí přestávku na ošetření a do duelu se vrátil až pod vlivem silných analgetik. Byť jeho nejbližší mu dávali najevo, ať v utkání skončí, on se sebezapřením pokračoval a po téměř čtyřech a půl hodinách zvítězil 3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6(4). V tuto chvíli je však velmi nejisté, jestli bude schopný nastoupit do pátečního semifinále.

Podle informací španělského deníku Marca má Nadal ve svém břišním svalu sedmimilimetrovou trhlinu. I přesto by španělská hvězda ráda do zápasu s Nickem Kyrgiosem nastoupila. Navzdory přání jeho nejbližších, kteří už během souboje s Fritzem viditelně gestikulovali, ať v utkání skončí.

„Říkali mi, že mám zápas skrečovat,“ připustil Nadal na tiskové konferenci, že se jej otec Sebastian i sestra Maria zkoušeli přesvědčit, ať ze čtvrtfinále odstoupí. „Ale bylo pro mě těžké to stopnout uprostřed zápasu, i když jsem nad tím taky uvažoval. Párkrát jsem to už během kariéry udělal, ale je to něco, co dělám nerad. Takže jsem to dál zkoušel a nakonec i dohrál.“

V průběhu druhého setu byly ale jeho bolesti tak velké, že si musel vzít pauzu na ošetření. Není divu, s natrženým břišním svalem je mechanický pohyb při hraní tenisu extrémně bolestivý. Své o tom ví i Karolína Muchová, jejíž trhlina na Australian Open byla navíc několikanásobně větší, a o to bolestivější. Kvůli tomu také přišla o část loňské sezony.

„Fyzioterapeut vlastně neměl moc možností, co udělat. Dal mi nějaké protizánětlivé léky a analgetika, což mi umožnilo v utkání pokračovat,“ podotkl Nadal. „Snažil se trochu uvolnit svaly. Nic nejde tak jednoduše opravit, ale jak jsem řekl, chtěl jsem si ještě dát šanci. Není snadné opustit takový turnaj, jakým je Wimbledon, i když bolesti byly velké. Chtěl jsem to ale dokončit, ať už vítězstvím, nebo porážkou.“

Ani ve Wimbledonu se tak Nadalovi nevyhýbají zdravotní patálie. Byť prožívá fenomenální sezonu a vyhrál Australian Open i Roland Garros, už si letos prošel únavovou zlomeninou žebra i velkými chronickými bolestmi chodidla, které jej trápily v Paříži. V Londýně má pro změnu obtíže s břišním svalem...

Přestože pokračování v turnaji může jeho stav výrazně zhoršit a sedmimilimetrová trhlinka se může rozšířit, informace deníku Marca hovoří o tom, že do semifinále naskočit chce. Ještě ve středu večer přitom odpovídal hodně váhavě: „Nevím, nedokážu vám dát jasnou odpověď. Pokud bych vám odpověděl a zítra se ukázalo, že to nepůjde, byl bych lhářem,“ odlehčil situaci s úsměvem.

Jistě, šance hrát semifinále Wimbledonu a zaútočit na třetí grandslamový titul v probíhající sezoně je velmi lákavá. Přiživil by tím šance na kalendářní grandslam, což by byl ultimátní úspěch.

„Ale jsou důležitější věci než vítězství ve Wimbledonu, a to je zdraví. Uvidíme, jak se to vyvine,“ dodal Nadal.

Zda do semifinále nastoupí a bude riskovat zhoršení zranění, se pravděpodobně ukáže až v pátek.