Nosková ve Versmoldu začala suverénní výhrou. K českému derby nedojde

- Jan Vojkůvka

Stotisícový turnaj ITF v německém Versmoldu, tzv. stovka, přinesla v úterý poloviční českou radost. Suverénním vítězstvím do turnaje vstoupila Linda Nosková, která ztratila jen tři hry. K českému osmifinále však nakonec nedojde, jelikož Tereza Smitková nepotvrdila ve svém utkání roli favoritky.

Sedmnáctiletá Nosková, které patří 142. místo na žebříčku WTA, plní ve Versmoldu roli páté nasazené a v úvodním kole prokázala, proč figuruje mezi nasazenými. V duelu s tureckou kvalifikantkou Ilay Yorukovou dominovala a zvítězila hladce 6:2, 6:1.

V utkání řádila především na returnu, jelikož využila pět brejkbolů z dvanácti. Nikterak ji tak nemuselo mrzet, když v sedmém gemu prvního setu sama přišla o podání. To však bylo jediné vlastní zaváhání, které za celý zápas připustila.

Po své rychlé výhře, které dosáhla za pouhých 73 minut, už mohla sledovat, s kým se utká v osmifinále. Scénář byl načrtnutý jasně, měla by hrát se svou krajankou Terezou Smitkovou. Členka třetí stovky světa však papírové předpoklady nenaplnila a nečekaně prohrála 2:6, 6:3, 3:6 s ruskou kvalifikantkou Julií Avdejevovou.

Klíčem k úspěchu ruské hráčky byl servis. Za celý zápas totiž nabídla Smitkové pouhý jeden brejkbol, který Češka ve druhém setu využila. Jinak ale Avdejevová servírovala výborně, díky čemuž nakonec českou favoritku zdolala a v 19 letech vybojovala jedno z nejcennějších vítězství své kariéry.

V osmifinále proti Noskové bude ovšem outsiderkou. Pátá nasazená, která letos ovládla šedesátku ve francouzském Croissy-Beaubourgu, patří ke spolufavoritkám celého turnaje.

Reinert Open, Versmold (ženy, GER, 100 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Ilay Yoruková (TUR, 608.) – LINDA NOSKOVÁ (142.) 2:6, 1:6
TEREZA SMITKOVÁ (295.) – Julia Avdejevová (637.) 2:6, 6:3, 3:6