Počtvrté v historii! České naděje si podmanily prestižní Summer Cup

- Michal Hladký

Český tenis slaví další úspěch! Dívky v kategorii U14 ovládly v italském Loanu evropský Summer Cup, a to už počtvrté v historii samostatné České republiky. Cestu za cenným titulem zakončil tým pod vedením Petry Cetkovské finálovým vítězstvím 2:0 nad Slovenskem. „Je to další velký úspěch do mozaiky českého tenisu. Mám obrovskou radost,“ uvedl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Češky potvrdily roli velkých favoritek už v samotné kvalifikaci Summer Cupu kategorie U14. Na konci června v Rakovníku přehrály výsledkem 3:0 výběry Bulharska, Kypru i Srbska, naprosto suverénně si tak zajistily účast na finále soutěže v italském Loanu.

A i do něj vstoupily znamenitě. Česká trojice ve složení Eliška Forejtková, Alena Kovačková a Laura Samsonová neztratila v zápase proti Francii ani set a postoupila do semifinále, ve kterém se střetla s Německem.

Duel s našimi západními sousedy nabídl velké drama. Rozhodnout musel až supertiebreak závěrečné čtyřhry, nicméně ten si talentované české tenistky pohlídaly. „Jednalo se asi o naše nejvyrovnanější utkání na turnaji, byly to nervíky. Ale musím říct, že ve finálové skupině byly všechny zápasy kvalitní,“ nechala se slyšet kapitánka výběru Petra Cetkovská.

Boj se Slovenskem o celkový triumf se už do deblu nedostal. Laura Samsonová i Alena Kovačková své dvouhry dotáhly do vítězného konce a mohly se společně s Eliškou Forejtkovou radovat z titulu. Ten byl už celkově čtvrtý v historii samostatné České republiky, před letošním ročníkem Češky ovládly Summer Cup v letech 2018, 2013 a 1999.

„Máme velkou radost. Holky byly od kvalifikace po finále favoritkami. Potvrdit tuhle roli není nikdy jednoduché, cesta byla trnitá, ale podařilo se,“ libovala si bývalá 25. tenistka světového žebříčku.

Cetkovská si ani lepší hráčky do týmu přát nemohla, vždyť ve svých kategoriích patří žebříčkově k těm nejlepším v Evropě. „Když máte pod sebou takové top holky, je to paráda. Jsou profesionálky, bojují. Na kurtech opravdu nechaly všechno,“ vyzdvihla své svěřenkyně, jimž v průběhu turnaje pomáhala ve všech směrech.

A to i v roli psycholožky. „Holky se snažím dát do pohody, předat jim své zkušenosti a znalosti, které jsem nabrala při svém působení na okruhu,“ vysvětluje Cetkovská a vyhlíží nadcházející domácí mistrovství světa. „Ambice budou samozřejmě nejvyšší. Ale konkurence bude veliká, takže jsem sama zvědavá. Všechny se moc těšíme.“

Nadšení z triumfu mladých nadějí neskrýval ani prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Je to další velký úspěch do mozaiky českého tenisu. Mám obrovskou radost, a to i z toho, že náš systém vydává pravidelně juniorské i budoucí šampiony. Před šesti lety tuhle soutěž hrála Marie Bouzková, teď je ve čtvrtfinále Wimbledonu,“ usmíval se.

O tom, že český ženský tenis ze světové špičky jen tak nezmizí, vypovídá i pohled na evropský žebříček hráček do čtrnácti let. V nejlepší šestici nalezneme hned pět Češek. „Tohle jsme tady snad ještě neměli. Překonávat se to bude těžko, ale není to nemožné,“ hlásí Kaderka.


Galerie