Katyně favoritek. Čtyřiatřicetiletá Němka vybojovala premiérové grandslamové čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Ve skvělých výkonech pokračuje ve Wimbledonu Němka Tatjana Mariaová. Až 103. hráčka světa si po Marii Sakkariové vyšlápla také na světovou sedmnáctku Jelenu Ostapenkovou, kterou porazila 5:7, 7:5, 7:5. Poprvé v kariéře se díky tomu prodrala do grandslamového čtvrtfinále.

Mariaová, která byla nejvýše v žebříčku na 46. místě, toho zatím v kariéře na grandslamech příliš neuhrála. Jejím maximem bylo třetí kolo Wimbledonu z roku 2015, jinak pravidelně končila v prvních nebo druhých kolech. Letos ve Wimbledonu se ale překonává.

Už vítězství nad Soranou Cirsteaovou ve druhém kole bylo velkým překvapením. A to Mariaová prohrávala ve třetím setu 0:3 se ztrátou dvou brejků!

Jestli však vyřazení Rumunky bylo překvapením, pak vítězství 6:3, 7:5 nad Marií Sakkariovou ve třetí rundě bylo senzací. Znovu přitom zkušená Němka, které v srpnu bude už 35 let a loni se vrátila z krátké mateřské dovolené, musela otáčet skóre. Tentokrát to zvládla ve druhém setu z 2:5 na 7:5, přičemž čelila dvěma setbolům.

A nyní přišel další šok, když si vyšlápla na světovou sedmnáctku Jelenu Ostapenkovou. Tuto skvělou ranařku, semifinalistku Wimbledonu z roku 2018 a jednu z širšího okruhu favoritek, porazila po více než dvou hodinách boje, když ve druhém setu dokonce čelila dvěma mečbolům soupeřky.

Stejně jako v předchozích kolech, tak i nyní ale prokázala ohromnou bojovnost a nepříznivý vývoj skóre otočila. Díky tomu dosáhla největšího úspěchu kariéry. A není divu, že se tak stalo zrovna ve Wimbledonu, na trávě totiž Mariaová umí hrát, což prokázala v roce 2018, kdy triumfovala na Mallorce.

S ohledem na to, že v pokročilém věku hraje nejlepší tenis kariéry (kromě čtvrtfinále Wimbledonu letos vybojovala v Bogotě teprve druhý titul na okruhu WTA, pozn. redakce), ji může o to víc mrzet, že se ve Wimbledonu neudělují body. Postupem do premiérového grandslamového čtvrtfinále by totiž získala, za normálních okolností, 430 bodů. Tyto body by ji rázem vymrštily někam k 52. místu světa.

Přinejmenším se ale tak může těšit na velmi tučný šek, jehož minimální hodnota bude 359 600 eur. A rozhodně to nemusí být konečná částka. Ve čtvrtfinále totiž bude hrát se svou krajankou Jule Niemeierovou, která v neděli porazila domácí Heather Watsonovou 6:2, 6:4. A to je velice schůdný los pro tak pozdní fázi grandslamu.