Palán ve Španělsku vyhrál premiérovou pětadvacítku. Čeká jej velký skok žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Trochu ve stínu probíhajícího Wimbledonu dosáhl svého největšího úspěchu v kariéře Dominik Palán. Jednadvacetiletý Čech se zúčastnil turnaje ITF kategorie M25 ve španělském Bakiu a tamní pětadvacítku si podmanil. Pro svou první trofej na této úrovni si dokráčel po vítězství v tříhodinovém finále, v němž přehrál domácí divokou kartu Alejandra Mora Canase po setech 6:7(4), 6:4, 7:6(4).

Aktuálně 586. hráč světa nebyl ve finále favoritem. Tím byl domácí Canas, jenž byl sice divokou kartou, ale v žebříčku ATP figuruje na 337. pozici, tedy o 250 příček před svým finálovým soupeřem. Papírové předpoklady ale tentokrát nezafungovaly a Palánovi se povedlo vyhrát i pátý tříseťák na turnaji. Ve všech zápasech na turnaji totiž o svých výhrách rozhodl až v závěrečném dějství.

„Jsem velmi šťastný za to, jak týden proběhl, ale především za to, že jsem se dokázal v těžkých chvílích zvednout,“ citoval Palána po vítězství španělský web Industria del Tenis.

V rozhodujícím setu přitom český tenista přišel o vedení a po ztrátě čtyř gemů v řadě čelil skóre 3:5. V klíčových chvílích však zabral, získal ztracené podání zpět, dotáhl sadu až do zkrácené hry a v ní ke své velké radosti dokonal obrat.

„Byl to dlouhý zápas, ale fyzička i hlava mi držely dobře,“ podotkl Palán. „Chci se i nadále zlepšovat a rozhodně mám, co pilovat, abych mohl dál stoupat žebříčkem. Toto vítězství na pětadvacítkovém turnaji mi dodá hodně sebevědomí,“ dodal

Jednadvacetiletý Palán svým prvenstvím ve Španělsku získal první letošní a celkově druhý titul na okruhu ITF. Letos byl ještě dvakrát ve finále, na turnajích ve vietnamském Tay Ninhu a řeckém Irakliu se ovšem k trofejím neprobojoval.

Vítězství v Bakiu bude mít rovněž velký vliv na žebříčkové postavení českého tenisty. Až vyjde po skončení Wimbledonu nový světový žebříček, je více než pravděpodobné, že Palán bude poprvé v kariéře figurovat v páté stovce světa. V tzv. živém pořadí mu aktuálně náleží 494. místo, což značí skok o 92 příček.