37 a dost! Šwiateková překvapivě přišla o vítěznou šňůru už ve třetím kole

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Iga Šwiateková přišla o svou dlouhou neporazitelnost hodně nečekaně už ve třetím kole Wimbledonu! Po vyhraných 37 zápasech a 6 turnajích byla nad její síly zkušená Francouzka Alizé Cornetová, se kterou prohrála ve dvou setech 4:6, 2:6.

Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Řím a Roland Garros. Šestice turnajů, na kterých Šwiateková nepoznala hořkost porážky, nadělovala na nich kanáry a všehovšudy prohrála jen šest setů. Až se zdálo, že tento tenisový stroj nelze pokořit.

Ale pak přišel slavný Wimbledon, na kterém vždy dojde k nějakému překvapení... A to se nevyhlo ani Šwiatekové.

Mladá Polka se do problémů dostala už ve druhém kole, kdy na travnatém grandslamu překvapivě ztratila set v souboji s Lesley Pattinamaovou Kerkhoveovou. Ve čtvrtek se jí povedlo ještě situaci zachránit. V sobotu proti Cornetové se to už nepodařilo.

Jednadvacetiletá hráčka marně hledala svůj servis, který jako by si ráno zapomněla přibalit s sebou do areálu All England Clubu. Cornetové nedokázala čelit a z šesti brejkbolů hned pětkrát přišla o podání. Nic platné v takovém případě nebylo ani to, že se na returnu prosadila dvakrát.

Že vítězná série světové jedničky nebude nekonečná, se čekalo. Že nejspíš o šňůru přijde na extrémně náročném Wimbledonu, se také tak trochu počítalo. Ale že prohraje s Alizé Cornetovou, která za celou kariéru zaznamenala na trávě negativní zápasovou bilanci? To je tak trochu šokující překvapení.

Je ovšem nutné podotknout, že Cornetové to soupeřka hodně usnadnila. Polka se dopustila hned 33 nevynucených chyb, oproti tomu Francouzka byla hodně trpělivá a spáchala jen 7 chyb. V počtu vítězných úderů prohrála Francouzka jen těsně 16-21, takže se zároveň nedá ani říct, že by si nic neuhrála a o postup se nepřičinila.

Pro Šwiatekovou je na druhé straně možná i štěstí, že porážka přišla na turnaji, kde jí nejde o body do světového žebříčku. Z tohoto hlediska by ji mnohem více, za současné konstelace, nejspíš mrzelo brzké vyřazení například v New Yorku. A tak si před nabitým programem ve zbytku roku 2022 může alespoň trochu odpočinout.