Radost vystřídaly slzy. Přemožitelka Plíškové věnovala životní výhru zesnulé babičce

- Filip Lefenda

Britka Katie Boulterová si po týdnu znovu vyšlápla na Karolínu Plíškovou a po obratu vůbec poprvé postoupila do třetího kola Wimbledonu. Po utkání ji však na centrálním dvorci přemohly slzy. „Před dvěma dny mi zemřela babička. Chtěla bych tohle vítězství věnovat jí,“ plakala 118. hráčka žebříčku WTA.

Boulterová okusila atmosféru největšího dvorce v All England Clubu přesně po dvanácti měsících. Před rokem na něm zatápěla bývalé světové dvojce Sabalenkové, tentokrát mělo další heroické počínání tenistky z až druhé stovky ženského pořadí vítěznou tečku – nikoliv však sladkou.

Po výhře 3:6, 7:6(4) a 6:4 nad loňskou finalistkou Plíškovou přemohl pětadvacetiletou Britku pláč. A nešlo o slzy štěstí, jak by se na první pohled mohlo zdát. „Těžko se mi hledají slova. Ještě teď se celá třesu. Jsem plná emocí. Před dvěma dny mi zemřela babička. Chtěla bych tohle vítězství věnovat jí,“ přiznala Boulterová, jež sklidila z ochozů ovace vestoje. V její lóži utkání a proslovu přihlížela rodina, nechyběl ani dědeček. 

Rodačka z Leicesteru stejně jako minulý týden v Eastbourne otáčela utkání s Plíškovou poté, co prohrála první sadu. „Abych byla upřímná, je to pro mě splněný sen. Doufám, že je přede mnou ještě hodně zápasů. Když budu mít za zády vás, můžu to dotáhnout daleko,“ děkovala Boulterová krajanům v hledišti.

Své grandslamové maximum se Boulterová znovu pokusí vylepšit v sobotu, kdy se střetne s překvapivou přemožitelkou Sereny Williamsové Harmony Tanovou z Francie.