Wimbledon: Kvitová s Krejčíkovou prošly do 3. kola. Plíškové nevyšla odveta

- Redakce

V rámci čtvrtého hracího dne Wimbledonu se v All England Clubu dostalo do hry kvarteto českých aktérek. Petra Kvitová porazila zkraje programu 6:1 a 7:6(5) Anu Bogdanovou z Rumunska. Postup do třetího kola slaví i Barbora Krejčíková, která si poradila se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou. Karolína Plíšková se znovu po týdnu utkala s domácí Britkou Katie Boulterovou – na londýnském centrálním dvorci ovšem opět neuspěla a na travnatém grandslamu končí. Ve čtyřhře se povedlo do druhého kola postoupit česko-slovenské dvojici Bouzková, Mihalíková. Z deblu se naopak na poslední chvíli odhlásil Jiří Veselý, jehož trápí bolest ve spodní části zad. Kvůli pozitivnímu testu na koronavirus musel z Wimbledonu odstoupit Roberto Bautista.

Krejčíková přešla přes Golubicovou
Světová čtrnáctka Barbora Krejčíková vybojovala ve Wimbledonu druhé vítězství a může se radovat z postupu do třetího kola! Česká tenistka, která po návratu ze zranění dlouho hledala ztracenou formu, si tentokrát poradila se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou (58.), kterou porazila 6:3, 6:4.

Úvodní sadu jejich zápasu rozhodla Krejčíková v osmé hře, ve které využila hned svůj první brejkbol v utkání. Druhý set se zprvu nevyvíjel zcela podle představ české favoritky, která nevyužila v prvním gemu čtyři brejkboly a naopak po ztrátě podání prohrávala s Golubicovou 1:3. Čtyřmi hrami v řadě ovšem skóre otočila, načež v desátém gemu využila přes shodu v pořadí čtvrtý mečbol.

„Mám z toho velice dobrý dojem. Očekávala jsem, že Viktorija bude hrát velice dobře, protože tady loni byla ve čtvrtfinále a tráva jí sedí. Zahrála jsem dobrý zápas, bylo to o hodně lepší než minule. Na trávě se cítím dobře, s každým zápasem se zlepšuju. Mám z toho obrovskou radost a těším se na další utkání,“ uvedla spokojená Krejčíková.

V dalším kole si Krejčíková zahraje proti 44. tenistce žebříčku WTA Ajle Tomljanovicové.

Kvitová postoupila do 3. kola Wimbledonu
Petra Kvitová (26.) porazila ve 2. kole Wimbledonu 6:1 a 7:6(5) Anu Bogdanovou (111.) z Rumunska a natáhla svou vítěznou sérii už na sedm zápasů.

Dvaatřicetiletá Češka vedla nad o tři roky mladší protivnicí už 6:1 a 5:1, pak si ale situaci dvěma ztracenými servisy zkomplikovala a za stavu 5:6 dokonce musela při vlastním podání odvracet dva setboly. Nakonec dovedla Kvitová dějství do tiebreaku. V tom Bogdanová dvakrát smazala manko dvou výměn, od stavu 5:5 už ovšem bodovala pouze rodačka z Bílovce.

„Mám z toho smíšené pocity. Do stavu 5:2 ve druhém setu to byl skvělý zápas. A pak jsem se najednou cítila vyčerpaná. Byla jsem svázanější, ona do toho víc chodila a zároveň nechybovala. Opravdu jsem si myslela, že bude třetí set a že to nedotáhnu ani do tiebreaku. Ale nakonec se mi to povedlo, ani nevím jak,“ řekla Kvitová.

V dalším kole narazí dvojnásobná turnajová šampionka na španělskou nasazenou čtyřku Paulu Badosaovou (4.).

Plíšková podruhé v řadě padla s Boulterovou
Šance na odvetu Karolíně Plíškové (7.) nevyšla a ve Wimbledonu se loučí ve druhém kole. Po týdnu totiž znovu prohrála se svou přemožitelkou z turnaje v Eastbourne Katie Boulterovou (118.), které tentokrát podlehla po setech 6:3, 6:7(4), 4:6.

Zatímco v úvodním setu otočila bravurně skóre z 0:2 na 5:2 a sadu doservírovala, v prostředním dějství naopak přišla o vedení 4:2. V tiebreak pak třikrát nepodržela servis a prohrála jej 4:7.

Rozhodnout tak musel třetí set, v němž ale česká hráčka nedokázala najít recept na servis britské tenistky a nevypracovala si ani jeden brejkbol. Boulterové se naopak povedlo v devátém gemu prorazit podání Plíškové a duel k velké radosti publika na centrálním kurtu také dopodávat.

„Do poslední chvíle neudělala megachybu. Výborně servírovala, takže mi nedala moc šancí na brejk,“ mrzelo po utkání Plíškovou. „Jedna věc je ranking a druhá věc je kvalita na tomhle povrchu. Nemá vyloženě slabinu. Oba zápasy o pár míčcích se daly vyhrát. Sama jsem ale mohla hrát líp, return byl z mé strany asi nejhorší,“ dodala s připomínkou své porážky v Eastbourne.

Bouzková postupuje i ve čtyřhře
Marie Bouzková pokračuje v předvádění kvalitních wimbledonských výkonů i ve čtyřhře. Po postupu do třetího kola dvouhry se jí povedlo vítězně vstoupit i do čtyřhry. Spolu s Terezou Mihalíkovou porazily v úvodním kole gruzínsko-polskou dvojici Oksanu Kalašnikovovou a Katarzynu Piterovou 3:6, 7:6(5), 6:4.

Veselý se odhlásil ze čtyřhry
Jiří Veselý na Wimbledonu ve čtyřhře startovat nebude. Příbramský rodák, jenž má za sebou úspěšnou středeční pětisetovou bitvu se Španělem Davidovichem Fokinou, se na poslední chvíli odhlásil pro bolest ve spodní části zad. Veselý a Kazach Alexander Bublik měli ve čtvrtek vyzvat Moldavana Albota s Gruzíncem Basilašvilim. Jejich místo zaujmou náhradníci Nizozemec Arends a Francouz Halys.

Bautista má covid-19
Wimbledon hlásí další případ onemocnění covid-19. Po Chorvatu Čiličovi a Italovi Berrettinimu zaznamenal pozitivní test na koronavirus také devatenáctý hráč žebříčku ATP Roberto Bautista-Agut. Španěl, jenž si minulý týden zahrál finále na Mallorce, má dle svých slov jen slabé příznaky. Do 3. kola tak v All England Clubu bez boje postoupil kolumbijský antukář Daniel Elahi Galán.

Vybrané zápasy 4. hracího dne

2. kolo mužské dvouhry
Marcos Giron (USA, 65.) – Alex Molčan (SVK, 51.) 3:6, 2:6, 4:6
Liam Broady (GBR, 132.) – Diego Schwartzman (ARG, 15.) 6:2, 4:6, 0:6, 7:6(6), 6:1
Filip Krajinović (SRB, 31.) – Nick Kyrgios (AUS, 40.) 2:6, 3:6, 1:6
Jordan Thompson (AUS, 76.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 2:6, 3:6, 5:7
Denis Shapovalov (CAN, 16.) – Brandon Nakashima (USA, 56.) 2:6, 6:4, 1:6, 6:7(6)
17:00 Ricardas Berankis (LTU, 106.) – Rafael Nadal (ESP, 4.) 4:6, 4:6, 6:4, 0:3 přerušeno

2. kolo ženské dvouhry
Ana Bogdanová (ROU, 111.) – PETRA KVITOVÁ (26.) 1:6, 6:7(5)
Paula Badosaová (ESP, 4.) – Irina Baraová (ROU, 122.) 6:3, 6:2
Bianca Andreescuová (CAN, 56.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 23.) 4:6, 6:7(5)
Katie Boulterová (GBR, 118.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) 3:6, 7:6(4), 6:4
Viktorija Golubicová (SUI, 58.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (14.) 3:6, 4:6
Harriet Dartová (GBR, 94.) – Jessica Pegulaová (USA, 9.) 6:4, 3:6, 1:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Lesley Pattinamaová Kerkhoveová (NED, 138.) 6:4, 4:6, 6:3
Magdalena Frechová (POL, 92.) – Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 84.) 6:4, 6:4
Kirsten Flipkensová (BEL, 190.) – Simona Halepová (ROU, 18.) 5:7, 4:6
20:15 Cori Gauffová (USA, 12.) – Mihaela Buzarnescuová (ROU, 127.)

1. kolo ženské čtyřhry
Kalašnikovová (GEO), Piterová (POL) – BOUZKOVÁ, Mihalíková (SVK) 6:3, 6:7(5), 4:6