Kvitová po postupu: o ukončení půstu, vítězné sérii i kuriózním zážitku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Z původně hrůzostrašné podívané se nakonec vyklubal cenný postup, který byl pro Petru Kvitovou speciální v mnoha ohledech. Ačkoliv je pro ni Wimbledon zaslíbeným územím, od její poslední zdejší výhry uplynula i kvůli zrušenému ročníku 2020 dlouhá tři léta. Zkušená Češka se v úterním mači musela poprat s potížemi na servisu, pomalejšími londýnskými podmínkami a překvapivě houževnatou italskou soupeřkou Jasmine Paoliniovou. Vše ale zvládla a poprvé od roku 2019 slavila v All England Clubu vítězství.

Byl to nádherný pohled. Fanoušci mohli po třech letech opět sledovat vítězící Petru Kvitovou na Wimbledonu, kde si během sezón 2011 a 2014 dokráčela až pro trofej. Útok na další velký výsledek ze zeleného pažitu zahájila česká lvice výhrou 2:6, 6:4 a 6:2 nad Jasmine Paoliniovou.

„Fakt? To ani nevím,“ reagovala na informaci o ukončení tříletého půstu Kvitová. „Ještě že jste mi to neřekli předtím. Možná je lepší, že své statistiky moc nestuduju.“

Zároveň se jednalo už o šestý úspěšný zápas Kvitové, jež minulý týden opanovala „pětistovku“ v Eastbourne. Tak dlouhou vítěznou sérii táhla bývalá světová dvojka naposledy v antukové sezóně 2019.

„Neberu to tak. Eastbourne pro mě skončilo a tohle je úplně jiný turnaj. Jsem ráda, že jsem to dnes vybojovala a beru to jako první vítězství,“ oddechla si v hlavní tiskové místnosti Kvitová.

„Byl to těžký zápas. Nevím, jak jsem dokázala vyhrát, nejspíš jen díky bojovnosti. Servis jsem asi nechala v Eastbourne,“ narážela na svých deset dvojchyb dvaatřicetiletá Češka.

Nicméně na mečbol vystřihla Kvitová stylově eso na „téčko“ – teprve své druhé v utkání. O několik chvil předtím se za stavu 5:2 a 15:0 podivovala, co vedle ní dělá úplně jiný než hrací míč. Jednomu z diváků se totiž zakutálel z hlediště na dvorec růžový suvenýr sloužící ke sbírání podpisů.

„Lekla jsem se. Nevěděla jsem, proč mám zastavit servis. Říkám si: ‚Co to je?‘ To se mi ještě nikdy nestalo. Naštěstí to byl jen balón, ale měla jsem z toho zvláštní pocit,“ netajila Kvitová.

Tuto kuriozitu i napínavé střetnutí ale česká hvězda bez výraznější zápletky úspěšně přečkala a při čtrnácté účasti postoupila podesáté do druhé rundy svého milovaného grandslamu. „Wimbledon je úplně jiný než ostatní turnaje. Je ho všude plno a atmosféra na kurtu je prostě úžasná,“ uzavřela Kvitová.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
Jasmine Paoliniová (ITA, 72.) – PETRA KVITOVÁ (26.) 6:2, 4:6, 2:6