Krutý los a rychlý konec na Wimbledonu. Nešlo mi skoro nic, smutnila Muchová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Po dvou taženích až do čtvrtfinále Wimbledonu (2019, 2021) se Karolína Muchová musí letos smířit s rychlým koncem v prvním kole. Šikovná Češka nebyla na velkém kurtu číslo 1 evidentně ve své kůži, kupila chybu za chybou a proti nekompromisní rumunské hvězdě Simoně Halepové si nevypracovala ani jeden brejkbol. „Přijde mi, že mi nešlo skoro nic. Podala jsem nesoustředěný výkon a dělala hodně lehkých chyb,“ smutnila po prohře 3:6 a 2:6 Muchová, jež v novém vydání rankingu opustí elitní stovku.

Už před Wimbledonem bylo jasné, že málokdo doplatí na rozhodnutí WTA neudělovat body do žebříčku tak drasticky jako loňská čtvrtfinalistka Karolína Muchová. Po odečtení 430 bodů za účast mezi nejlepší osmičkou opustí aktuálně 81. pozici a bude až světovou hráčkou číslo 158.

„Při hře jsem na to nemyslela,“ komentovala podivnou situaci Muchová. „Neřekla bych, že mi to na dnešním výkonu ubralo. Vnitřně to asi cítí každý, ale že by mi to vzalo motivaci, to ne.“

Pětadvacetiletá Muchová vyfasovala jeden z nejhorších možných losů, když stanula proti šampionce z roku 2019 Simoně Halepové. Někdejší světová jednička se naladila na travnatý grandslam, kde startuje poprvé po třech letech, semifinálovými účastmi v Birminghamu a Bad Homburgu.

„Byl to určitě těžký los, ale nejsem nasazená, takže se nedá očekávat, že bych to ve své pozici měla lehké. Ona hrála tak, jak potřebovala. Naopak já se na ten zápas spíš snažím zapomenout. V posledních dnech jsem sice na trávě trénovala suprově, ale do zápasu jsem to dnes nepřevedla,“ mrzelo Muchovou.

Kladným bodem pro českou tenistku však určitě je, jak rychle se dala dohromady po hrůzostrašně vypadajícím zranění kotníku ze třetího kola Roland Garros.

„Jsem zdravá a nic mě nebolí, což je fajn. Nohu jsem měla deset dní v ortéze ve tvaru boty. Každý den jsem dělala rehabilitace, kryoterapie a to mi hodně pomohlo. Kotník se rychle hojil. Nikdo z týmu nečekal, že to půjde tak rychle,“ těšilo Muchovou.

Bývalá členka Top 20 zkusí na následujících kláních vylepšit žebříčkové postavení, které ani zdaleka neodpovídá jejím schopnostem. „Přihlásila jsem se do Prahy (na turnaj WTA Livesport Prague Open, který se uskuteční v termínu 23.–31. července, pozn. red.). Doufám, že se dostanu, jelikož už budu mimo stovku, což je problém,“ uvědomuje si Muchová, jíž může s ohledem na nedávná zranění alespoň na nějaký čas pomoci chráněný žebříček.

„Chtěla bych ho určitě využít na US Open a možná ještě na Cincinnati. Hru na tyhle turnaje mám, určitě se necítím jako hráčka z druhé stovky. Jde o to zahrát dobře a vrátit se tam, kam patřím,“ vyhlíží lepší zítřky Muchová.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (81.) – Simona Halepová (ROU, 18.) 3:6, 2:6