Zápas 1. kola prohrála, srdce diváků si však získala. Britka přispěchala na pomoc vyčerpanému podavači

- Jan Vojkůvka

Britská tenistka Jodie Anna Burrageová sice nedokázala přejít nástrahy prvního kola Wimbledonu a podlehla Lesje Curenkové 2:6, 3:6, ale srdce domácího publika si získala jednoznačně. Důvodem byla její obrovská starostlivost o jednoho podavače míčků, kterému pomohla před hrozícím kolapsem.

Třiadvacetiletá Burrageová dorazila do Wimbledonu s velkým očekáváním. Travnatá část sezony jí vyšla skvěle, a zatímco v předchozích letech posbírala pouze pět porážek, letos se jí dařilo o poznání více. Vedle finále a semifinále na okruhu ITF se probila také dvakrát do osmifinále na turnajích WTA.

Ve Wimbledonu se jí ale nedařilo podle představ a končí už v prvním kole, když nevyzrála na zkušenou Ukrajinku Curenkovou. Publikum si však mladá Britka získala jako pravá šampionka.

Na začátku druhého setu totiž neváhala a pohotově se začala starat o kolabujícího podavače míčků. „Reagovala jsem jen tak, jak by reagoval asi každý,“ řekla skromně. Během vynucené pauzy doběhla pro pití a vzala ze své tašky jídlo, přičemž se snažila vyčerpaného chlapce napojit a nakrmit, aby do těla dostal potřebné živiny.

„Jen jsem se mu snažila pomoci, jak to jen šlo,“ podotkla Britka na tiskové konferenci s tím, že podavač míčků ze sebe jen horko těžko vysoukal, že mu je na omdlení. „Vlastně ani nemohl mluvit. Bylo docela skličující to vidět,“ poznamenala.

Aby urychlila příjem tolik důležitého cukru kvůli případné hypoglykemii (výraznému poklesu cukru v těle), snažila se mu dát také energetický gel, což podle ní ovšem nebylo nejlepší řešení. Nakonec Burrageová sehnala od diváků sladkosti. „Říkala jsem si, že to dítě potřebuje cukr a někdo zakřičel, že má sladkosti,“ zavzpomínala.

Po příchodu lékařské pomoci byl otřesený mladík odveden z kurtu a podle informací se mu udělalo lépe, za což byla Burrageová vděčná. Dle svých slov si totiž dokáže představit, jaký musel mít během hrozícího kolapsu strach.

„Sama jsem už párkrát omdlela. Jednou jsem tu v juniorech měla dokonce panický záchvat, takže jsem byla v podobném stavu jako on. Trochu vím, jak se cítil. Snažila jsem se jen co nejvíc pomoct a doufám, že to pomohlo,“ dodala Burrageová.