Covid znovu na scéně. Z Wimbledonu vyřadil loňského finalistu i Chorvata Čiliče

- Jan Vojkůvka

Covid se po krátké pauze znovu vrací na scénu. Kvůli viru přišel letošní Wimbledon o jednoho z favoritů na zisk titulu. Loňský finalista Matteo Berrettini přitom před travnatým grandslamem vyhrál dva turnaje v řadě. Ze hry je kvůli covidu také finalista z roku 2017 Marin Čilič.

Covid je v posledních týdnech opět na vzestupu a problémy se nevyhýbají ani sportovnímu odvětví. Poté, co byl tímto virem extrémně ovlivněn cyklistický etapový závod kolem Švýcarska, který muselo opustit několik kompletních týmů, se trable nevyhnuly ani slavnému Wimbledonu.

Během 24 hodin oznámili vynucenou absenci hned dva bývalí finalisté. V dobré formě hrající Marin Čilič, který prošel před měsícem do semifinále Roland Garros a na trávě věřil ve velký úspěch, oznámil své odstoupení z turnaje už v pondělí.

„Je mi líto, že s vámi musím sdílet informaci, že jsem měl pozitivní test na covid. Byl jsem v izolaci a doufal jsem, že budu připravený, ale stále se necítím dobře a nejsem schopný hrát na nejvyšší úrovni,“ uvedl Čilič s tím, že se neodhlásil jen kvůli pozitivnímu testu, ale také kvůli zhoršenému fyzickému stavu.

V úterý krátce po 12. hodině pak přišla ještě zásadnější zpráva. Wimbledon kvůli covidu nebude hrát ani Matteo Berrettini, jenž se do finále v All England Clubu probil loni.

Italský tenista, který vynechal kompletní antukovou část sezony, přitom patřil k favoritům celého turnaje. Přípravu na travnatý svátek měl totiž excelentní. Vyhrál devět zápasů v řadě a opanoval akce ve Stuttgartu a Queen's Clubu.

„Mám příznaky chřipky a posledních pár dnů jsem byl v izolaci. Ačkoliv symptomy nebyly vážné, rozhodl jsem se, že kvůli bezpečí a zdraví ostatních hráčů a dalších účastníků turnaje podstoupím ráno jiný test. Test byl pozitivní a je pro mě srdcervoucí, že musím oznámit své odhlášení z Wimbledonu. Žádná slova nedokážou vyjádřit, jak velké zklamání cítím,“ napsal ve svém prohlášení Berrettini.