WTA

Konečně jsem se dočkala! zářila Kvitová. Tenis si chvílemi neužívala

- Radek Štohl

Od konce března do poloviny června zaznamenala jedinou výhru. Ze sedmi zápasů. Vše se ale zlomilo uplynulý týden, kdy po pěti vítězstvích dokráčela až pro triumf v Eastbourne, kde vybojovala 29. titul kariéry. Na jihu Anglie přitom Petra Kvitová mohla uspět už před jedenácti lety, kdy však podlehla Marion Bartoliové po setech 1:6, 6:4, 5:7.

„Před jedenácti lety jsem byla nesmírně blízko. Teď už jsem se konečně dočkala!“ zářila česká tenistka v rozhovoru pro WTA.

Kvitová v Eastbourne absolvovala pět úspěšných zápasů v řadě. Takovou porci na jednom turnaji naposledy absolvovala předloni v říjnu, kdy se konalo odložené Roland Garros. Tehdy postoupila až do semifinále. „Vyhrát pět zápasů během týdne je skvělou přípravou na Wimbledon. Je to neuvěřitelné, zvláště poté, co se mi v probíhající sezoně tolik nedařilo. Věřím, že mi tento titul zvedne sebevědomí,“ přeje si dvojnásobná wimbledonská vítězka.

Letos to vskutku nebylo pravé ořechové, Petra Kvitová před Eastbourne vyhrála pouhých deset zápasů. Tedy pouze dvojnásobek toho, co během uplynulého týdne. „Dobře jsem se však už cítila v Birminghamu, tam mi to v prvním kole nevyšlo proti Beatriz Haddadové Maiaové, měla vážně skvělou formu. Vrátila jsem se do tréninkového procesu, hrála jsem dobře. Pak jsem absolvovala první zápas proti Donně Vekičové –⁠ po dlouhé době to byl velmi vydařený výkon, kvalitně jsem podávala, trefila 11 es. Od toho zápasu se to asi zlomilo, chtěla jsem v tom pokračovat," přiblížila dvaatřicetiletá tenistka.

Aktuálně 26. hráčka žebříčku dvouhry po Vekičové přehrála Boulterovou, Dartovou, v semifinále oplatila porážku Haddadové Maiaové z Birminghamu. Ve finále smetla Ostapenkovou, čímž si dokráčela pro 29. titul kariéry. První přitom získala v roce 2009, za posledních třináct let se z více trofejí radovala pouze Serena Williamsová. „Jestli to pro mě něco znamená? Že už jsem dost stará,“ rozesmála se Kvitová, jež hned zvážněla. „V tuto chvíli to nijak neřeším, během aktivní kariéry je pro mě těžké to pozorovat.“

Po turnaji v Eastbourne bylo Petře Kvitové do smíchu. V průběhu letošní sezony tomu však tak vždy rozhodně nebylo. „Potýkala jsem se se zraněním, bylo těžké vůbec trénovat, připadala jsem si jak na horské dráze. Náročné to bylo po fyzické i mentální stránce. Podstoupila jsem různé léčby, obcházela doktory, někdy to velmi bolelo. Chvílemi jsem si tenis ani neužívala, což u mě není zcela normální. Teď v Eastbourne jsem si ho však rozhodně užila!“ zakončila pozitivně bývalá druhá hráčka světa.