Wimbledon bez bodů i bez trenérky. Jelo se mi sem těžko, líčí Siniaková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Wimbledonské kouzlo tentokrát nezafungovalo. Kateřina Siniaková se v předchozích ročnících travnatého grandslamu prezentovala sympatickými výkony, letos však nebyla schopná čelit lavině nepříznivých faktorů. Kromě absence bodové dotace, kvůli které ji čeká výrazný propad žebříčkem WTA, musí řešit také složitou osobní situaci v souvislosti s válkou na Ukrajině, jelikož má v mezinárodně izolovaném Rusku prarodiče z otcovy strany. A k tomu ji trénuje Ruska Jevgenija Manjukovová, jež může cestovat pouze s velkými obtížemi.

Bylo vidět, že Kateřina Siniaková není ve své kůži. V první rundě Wimbledonu, kde byla výraznou favoritkou proti polské kvalifikantce Maje Chwaliňské, kupila na cestě za porážkou 0:6 a 5:7 chybu za chybou. Celkově jich na rychlém zeleném pažitu nakonec nastřádala 35 oproti pouhým 14 vítězným míčům.

„Bojovala jsem víc se sebou než s ní,“ uznala po neúspěšném utkání Siniaková. „Soupeřka hrála chytře, byla vždy o krok napřed. Snažila jsem se, co jsem mohla, ale ona dnes byla lepší. Je vidět, že nemám nahráno a nemám kondici.“

Šestadvacetiletá Češka nepřešla přes první kolo ani v Berlíně a Bad Homburgu, travnatou část roku tedy zakončila s bilancí 0:3 na zápasy ve dvouhře. Na vině přitom není pouze nerozehranost po zranění v oblasti žeber, ale i vícero osobních nesnází.

Kvůli kontroverznímu rozhodnutí WTA se na Wimbledonu neudělují žádné body do žebříčku, česká bojovnice tak nemohla bránit svou porci 130 bodů za loňské třetí kolo. „Musím přiznat, že se mi sem jelo těžko. Říkala jsem si, že i když zahraju super, nic tím nezískám. Možná i proto je na kurtu hrozně těžké se pořádně motivovat,“ zamyslela se Siniaková, která se v žebříčku propadne ze 79. na 91. místo.

V All England Clubu jí tentokrát nemohla radit ruská trenérka Jevgenija Manjukovová, jež má kvůli mezinárodní izolaci své země mimořádně ztížené podmínky pro cestování. „Bylo jí řečeno, že smí přiletět, ale nedostala včas víza. A když někam letí, musí letět přes celý svět. Teď se vrátila domů,“ přiblížila Siniaková.

Tenistky se válka na Ukrajině a s ní související mezinárodní izolace Ruska týká i proto, že její otec Dmitrij pochází z Ruska, kde žijí jeho rodiče.

„Nikdo není rád, že ta válka je. Všichni chtějí, aby to skončilo, protože takhle ani nemám šanci se s druhou půlkou rodiny vidět. Babička s dědou už jsou ve věku, kdy nejsou nejmladší. Může se něco stát a já se s nimi nemusím vůbec vidět,“ popsala česká reprezentantka.

Ve zmíněném kontextu se tak jeví její dnešní tenisové zaváhání jako nicotná záležitost. „Čert to vem, že jsem tady prohrála. Lidi na Ukrajině umírají, což je šílené. Ani jsem si nedokázala představit, že něco podobného může nastat,“ doplnila Siniaková.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (79.) – Maja Chwaliňská (POL, 170.) 0:6, 5:7