Poprvé od září 1997. Federer po Wimbledonu vypadne z žebříčku ATP

- Jan Vojkůvka

Série, která trvá už takřka pětadvacet let, 11. července skončí. Řeč je o umístění Rogera Federera na žebříčku ATP. Slavný Švýcar, který se naposledy představil na loňském Wimbledonu, totiž za dva týdny nebude mít poprvé od září 1997 ani jeden bod ve světovém žebříčku.

Aktuálně čtyřicetiletému Federerovi náleží 96. místo světa. To se ale brzy změní. U jména jednoho z nejlepších tenistů historie sice nyní svítí hned 600 bodů, o všechny ale přijde po skončení Wimbledonu.

Loni se v All England Clubu probojoval sice do čtvrtfinále, za což mu mělo připadnout 360 bodů, ale kvůli covidovým opatřením mu zůstalo v rankingu hned 600 bodů, tedy polovina ze získaných bodů za finále v roce 2019. Díky tomu se stále držel v první stovce světa, a to i přes fakt, že od loňského července neodehrál ani jeden zápas.

Důvodem k jeho dlouhodobé absenci byla nutnost podstoupit další operaci pravého kolene. Jak měsíce plynuly, z tábora švýcarské legendy se postupně na světlo světa draly útržky informací, jak to s Federerem vypadá. Stále bylo přitom jasnější, že bude muset vynechat i svůj milovaný Wimbledon. A stejně tak, jak měsíce plynuly, žebříčkové postavení Švýcara se horšilo a body se mu neúprosně odečítaly, až mu zbylo posledních 600.

A i o tyto body, které si do rankingu přenesl ze zmíněného finále Wimbledonu v roce 2019, za dva týdny přijde. Poprvé od září 1997 se tak nebude jméno Roger Federer vyskytovat ve světovém žebříčku...

U hráče, kterému bude v srpnu už 41 let, by to nemuselo být nic divného. Ostatně, své si už odehrál, klidně by mohl odpočívat a raketu už do ruky nevzít. Takové plány ovšem Federer nemá. Ba právě naopak.

Oproti svým vrstevníkům končit nehodlá. Rád by se vrátil během zářijového Laver Cupu a dokonce by rád znovu bojoval i na okruhu ATP. V programu má totiž minimálně domácí turnaj v Basileji. A také velké plány pro rok 2023, kdy chce v kariéře pokračovat.

„Víc než Laver Cup a Basilej jsem zatím neplánoval,“ citují Federera britská média. V roce 2023 to bude mít těžké, jelikož nebude mít adekvátní žebříčkové postavení – pokud vůbec nějaké. Bude se muset spoléhat na divoké karty, k využití ale bude mít rovněž chráněný žebříček kvůli zranění kolene, s nímž za posledních 18 měsíců absolvoval hned tři operace. I z toho důvodu si chce hodně popřemýšlet nad svým turnajovým plánem.

„Po Basileji bude sezona stejně u konce. Je pro mě důležité, abych se zase dostal do kondice a mohl naplno trénovat. Jakmile se to podaří, budu si moci vybrat, kolik turnajů odehrát a kam vyrazit,“ podotkl Federer.

Zda se mu jeho comeback povede a vrátí se na ranking, je ve hvězdách. Ať tak či onak, ve světovém žebříčku, z něhož v první polovině července vypadne, za posledních 25 let zanechal nesmazatelnou stopu. A i kdyby se v něm už neměl nikdy objevit, byla to velká a nezapomenutelná jízda.