Muchová, Kyrgios, Murray: Kteří nenasazení tenisté mohou na Wimbledonu překvapit?

- Petr Sumbal

Favorité letošního Wimbledonu jsou více méně jasně daní. Mezi muži je největším adeptem na vítězství Novak Djokovič, v případě žen se očekává pokračování nadvlády Igy Šwiatekové. My jsme si však pro vás připravili seznam hráčů a hráček, kteří na Wimbledonu nebudou patřit mezi nasazené, ale přesto mají potenciál dojít daleko a rozhodně se je vyplatí sledovat.

Muži

Nick Kyrgios (Austrálie, 45.)
Australský bouřlivák sám sebe považuje za jednoho z nejlepších tenistů na trávě na světě. Je nutno podotknout, že se takto tituluje naprosto správně. Jeho kariérní bilance na zeleném pažitu je 41/19, což není vůbec špatné. Když má Kyrgios svůj den, má potenciál porazit opravdu každého. Jen zrovna na Wimbledonu ještě tuto tezi nepotvrdil, nejdál byl zatím ve čtvrtfinále, a to při svém debutu v roce 2014.

Letošní sezónu však bere Kyrgios seriózněji než ty předchozí, z konce světové stovky už se vydrápal do první padesátky žebříčku. Letos byl na trávě ve dvou semifinále (Stuttgart, Halle), na posledním přípravném turnaji na Mallorce nenastoupil do osmifinále. V prvním kole čeká Kyrgiose domácí divoká karta Paul Jubb.

Andy Murray (Velká Británie, 51.)
Dvojnásobný vítěz Wimbledonu (2013, 2016) na našem seznamu rozhodně nesmí chybět. Murray i ve svých 35 letech stále docela úspěšně bojuje s povětšinou o několik let mladšími soupeři. Hned na úvod sezóny na sebe Murray upozornil postupem do finále v Sydney.

Poté měl slabší období, na trávě ovšem opět pookřál. Nejprve se netradičně zúčastnil challengeru v Surbitonu, kde si připsal semifinále a poté se mu ještě lépe vedlo už na klasickém turnaji ATP ve Stuttgartu, kde dokráčel až do finále, které prohrál až po třísetové bitvě s jedním z nejlepších travařů současnosti Matteem Berrettinim. Na cestě do finále porazil Murray mimo jiné Kyrgiose nebo Stefanose Tsitsipase.

V prvním kole Wimbledonu se Murray střetne s Australanem Jamesem Duckworthem a bude jednoznačným favoritem. Jistým otazníkem je zranění břicha, kvůli kterému se Murray odhlásil z turnaje v Queen’s Clubu.

Maxime Cressy (USA, 60.)
Maxime Cressy ve svých 25 letech prožívá životní sezónu. Zatímco minulý rok ještě objížděl challengery, letos už se soustředí převážně na turnaje kategorie ATP a daří se mu na nich skvěle. Hned na úvod sezóny překvapil postupem z kvalifikace až do finále turnaje v Melbourne a svou kvalitu ukázal poté i na Australian Open, kde došel do osmifinále, ve kterém dokázal vzít set Daniilu Medveděvovi.

Poté se Cressy protrápil americkou šňůrou turnajů i neoblíbenou antukou, na trávě už ale opět září. Hra Američana se vyznačuje dělovým servisem a poté okamžitým přesunem na síť, což je styl jako dělaný na travnatý povrch. Cressy odehrál tři přípravné turnaje na trávě, přičemž nejlépe se mu povedl ten poslední v Eastbourne, kde ho nakonec dělila až prohraná zkrácená hra třetího setu ve finále s Taylorem Fritzem od premiérového titulu. Cressy si na Wimbledonu může právem věřit, a to i přesto, že v prvním kole změří síly se světovou devítkou Felixem Augerem Aliassimem z Kanady.

Jack Draper (Velká Británie, 108.)
Druhý britský tenista na našem seznamu patří mezi objevy letošní sezóny. Kariéra Jacka Drapera sice nenabrala tak strmý rozjezd jako v případě jeho vrstevníka Carlose Alcaraze, přesto bychom ale měli tohoto dvacetiletého tenistu bedlivě sledovat. Draper odstartoval sezónu na challengerech, když měl ale na kontě už v dubnu hned čtyři turnajová prvenství, bylo jasné, že není na co čekat a je potřeba se přesunout na turnaje ATP.

Přechod na vyšší úroveň se Draperovi vydařil, na antuce v Madridu si připsal skalp Lorenza Sonega a do tří setů dostal Andreje Rubljova, na trávě v Queen’s Clubu porazil Fritze. Na trávě odehrál letos tři turnaje a nejlépe se mu dařilo v Eastbourne, kde si připsal semifinále. V prvním kole Wimbledonu čeká Drapera souboj s divokou kartou z Belgie Zizouem Bergsem, čerstvým vítězem travnatého challengeru v Ilkley.

Tim Van Rijthoven (Nizozemsko, 105.)
Posledním tenistou na našel seznamu aspirantů na překvapení je Nizozemec Tim Van Rijthoven. Ještě před pár týdny více méně neznámý tenista šokoval tenisový svět, když z ničeho nic ovládl travnatý turnaj v Hertogenboschi, kde byl jakožto domácí tenista pozván na divokou kartu. Van RIjthoven byl ve všech zápasech outsiderem, nejvíce ale šokovala jeho vítězství nad Augerem Aliassimem v semifinále a poté nad Medveděvem ve finále.

Van Rijthovena tento nečekaný úspěch katapultoval z 205. místa na žebříčku na začátek druhé stovky a přihrál mu divokou kartu od pořadatelů Wimbledonu. Los prvního kola byl pro 25letého Nizozemce poměrně milosrdný, přidělil mu argentinského antukáře Federica Delbonise.

Ženy

Alison Van Uytvancková (Belgie, 46.)
Alison Van Uytvancková je slušnou travařkou, která navíc prožívá dobrou sezónu. V první polovině roku bylo jejím nejvýraznějším úspěchem čtvrtfinále z Lyonu (tvrdý povrch), po přechodu na trávu se ještě více rozzářila a zatím má letos na zeleném pažitu bilanci 12/2. 28letá Belgičanka vyhrála menší turnaje v Surbitonu a Gaibě a připsala si čtvrtfinále v Hertogenboschi. Pouze v Bod Hamburgu vypadla už v prvním kole ve třech setech s Amandou Anisimovou.

Na Wimbledonu byla Van Uytvancková nejdál v osmifinále a vyrovnání tohoto výsledku by pro ni bylo dozajista velkým úspěchem. V prvním kole narazí na nevyzpytatelnou domácí tenistku Emmu Raducanuovou, která sice na trávě zahrát umí, ale její letošní forma je žalostná a před Wimbledonem stihla odehrát jen sedm gemů, než pro zranění vzdala první kolo v Nottinghamu. Před Belgičankou se tak otevírají zajímavé možnosti.

Bianca Andreescuová (Kanada, 64.)
Kanadská šampionka US Open z roku 2019 má zatím v letošním roce velmi slušnou formu. Bianca Andreescuová sezónu odstartovala až na antuce, které příliš neholduje a dokázala si na ní připsat čtvrtfinále v Římě. Po French Open (druhé kolo) následoval přechod na mnohem oblíbenější trávu. Na prvním travnatém turnaji v Berlíně 22letá Kanaďanka podlehla v osmifinále po třísetové bitvě Karolíně Plíškové.

Ještě víc se jí poté zadařilo v Bad Homburgu, kde si zahrála finále. Ač byla proti Caroline Garciaové blízko, dobře rozehraný duel nakonec k úspěchu nedotáhla a dál čeká na první titul od zmiňovaného US Open v roce 2019. Bylo by velkým překvapením, kdyby tohle čekání ukončila na Wimbledonu, nicméně pár kol by uhrát mohla. V prvním kole se utká s americkou kvalifikantkou Eminou Bektasovou.

Caroline Garciaová (Francie, 75.)
Čerstvá vítězka turnaje z Bad Homburgu by jistě ráda zanechala hodně výraznou stopu také na Wimbledonu, na nějž nemá z minulosti úplně nejlepší vzpomínky. V roce 2017 sice byla v All England Clubu v osmifinále, od té doby ale třikrát po sobě vypadla hned v prvním kole. To bude chtít Caroline Garciaová rozhodně změnit. Do minulého týdne její sezóna, až na ojedinělé semifinále v Lyonu, nebyla příliš vydařená, povedené představení v Bad Homburgu a zisk titulu po třech letech by však mohly dodat francouzské tenistce tolik potřebné sebevědomí.

Kromě německého turnaje ještě Garciaová hrála letos na trávě v Nottinghamu a v Birminghamu a v obou případech vypadla v osmifinále. V prvním kole Wimbledonu potká Garciaová Japonku Juriko Mijazakiovou, tenistku ze třetí stovky žebříčku.

Karolína Muchová (Česko, 82.)
Karolína Muchová už v minulosti ukázala, že Wimbledon je jejím oblíbeným turnajem, své dvě předchozí účasti v letech 2019 a 2021 ozdobila postupem do čtvrtfinále. Problémem Muchové jsou ovšem častá a opakující se zranění, i proto se česká tenistka nachází až v poslední čtvrtině první stovky žebříčku. Ani letos se Muchové bohužel zranění nevyhýbala.

Sezónu Muchová odstartovala až v březnu v Miami, kde sice postoupila do třetího kola, do něj už ovšem nenastoupila. Na French Open na sebe Češka upozornila vyřazením Marie Sakkariové, ovšem hned nato byla nucena ve třetím kole skrečovat duel s Anisimovou. Na trávě letos Muchová odehrála jediný zápas, v Berlíně podlehla v prvním kole světové trojce Džabúrové. Ani na Wimbledonu neměla Muchová štěstí na los, hned v prvním kole se postaví proti šampionce z roku 2019 Simoně Halepové z Rumunska.

Serena Williamsová (USA, 1204.)
Sedminásobnou wimbledonskou vítězku Serenu Williamsovou na našem seznamu rozhodně nemůžeme opomenout, ačkoliv ani možná ona sama netuší, co od sebe na letošním Wimbledonu může čekat. Williamsová v září oslaví už 41 let a k tenisu se vrací po roční pauze. Naposledy se představila loni právě na Wimbledonu, kde však odehrála jen šest gemů prvního kola, než byla nucena kvůli zranění ze zápasu odstoupit.

Svou formu si Williamsová otestovala v Eastbourne, kde se zúčastnila po boku Ons Džabúrově čtyřhry. Americko-tuniská dvojice postoupila do semifinále, kde ovšem oficiálně z důvodu zranění Džabúrové už nenastoupila. První prověrkou pro legendární tenistku bude v prvním kole Wimbledonu Francouzka Harmony Tanová, nedávna semifinalistka travnatého turnaje v italské Gaibě.