Kvitová v Eastbourne zaútočí na 29. titul! Klíčem bude servis, prorokuje

- Petr Sumbal

Výkony Petry Kvitové opět zvedají české tenisové fanoušky ze sedadel! Na další finále české lvice jsme si sice museli počkat dlouhých patnáct měsíců, teď je to ale tady. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová si zahraje na trávě v Eastbourne o svůj již devětadvacátý titul. Poslední překážkou na cestě za trofejí jí bude lotyšská světová čtrnáctka Jelena Ostapenková, obhájce trofeje z loňského ročníku. Bitva začne dnes ve 13:30 českého času.

Na své oblíbené trávě se Petra Kvitová ve své kariéře radovala z titulu již čtyřikrát. V letech 2011 a 2014 slavně ovládla Wimbledon a poté přidala v letech 2017 a 2018 ještě dva tituly z Birminghamu. Dnes dostane možnost poprvé uzmout trofej pro vítězku v dalším anglickém městě Eastbourne.

Jednou už měla Kvitová titul z Eastbourne doslova nadosah. Před jedenácti lety si při své premiéře proklestila cestu až do finále, v něm ale podlehla po urputném boji tehdejší hvězdě Marion Bartoliové. Zatímco Francouzka už je dávno v tenisovém důchodu, česká tenistka válčí na okruhu dál a dnes může svou sbírku titulů obohatit o již dvacátý devátý kousek.

Proti však bude stát velmi nebezpečná soupeřka Jelena Ostapenková. Lotyška prožívá velmi dobrou sezónu. Válela zejména zkraje roku, kdy vyhrála turnaj v Dubaji, jenž olemovala dvěma semifinálovými účastmi v Petrohradě a v Dauhá. Antukovou sezónou se bývalá šampionka French Open protrápila, na trávě však ztracenou formu v pravý čas našla, v Eastbourne zatím velmi jistým krokem kráčí k obhajobě loňského triumfu.

Ostapenková zatím v Eastbourne neztratila ani set, dokonce ji ještě žádná ze soupeřek nedokázala v jednom setu vzít více než čtyři gemy. Postupně se bleskově vypořádala s Ajlou Tomljanovicovou (6:4, 6:4), Madison Keysovou (6:3, skreč), Anhelinou Kalininovou (6:3, 6:2) a ve včerejším semifinále také s Camilou Giorgiovou (6:2, 6:2).

Kvitová postupně odklidila z cesty Donu Vekičovou (6:1, 7:6(1)), Katie Boulterovou (5:7, 6:0, 7:5), Harriet Dartovou (6:3, 6:4) a Beatriz Haddadovou Maiaovou (7:6(5), 6:4).

V semifinále proti rozjeté Brazilce předvedla Kvitová zatím svůj nejlepší výkon na turnaji. „Bylo to velmi těžké utkání, což jsem také čekala,“ vykládala česká tenistka spokojeně po úspěšném semifinále. „Bylo to hlavně o podání, které bylo klíčem k vítězství v tiebreaku v prvním setu. Poté se mi povedlo ve druhém setu brzy získat brejk, jediný v celém zápase. Dnes to byl skutečně tradiční zápas na trávě,“ dodala Kvitová.

Právě spolehlivý servis by mohl být klíčem k úspěchu také ve dnešním finále proti silové založené Ostapenkové, která na returnu příliš příležitostí na brejk patrně nenabídne. „Finále po více než roce je skvělý pocit, takže už teď jsem spokojená. Jelena tady hraje moc ráda, to je vidět. Její styl se na trávu perfektně hodí. Znovu to bude o servisu, returnu a krátkých výměnách,“ prorokuje aktuálně 31. hráčka světového pořadí.

Dvaatřicetiletá Kvitová a o sedm let mladší Lotyška se velmi dobře znají, utkaly se spolu v minulosti již osmkrát. Vůbec poprvé si to však rozdají v zápase o titul. Jejich vzájemná bilance je nyní vyrovnaná, každá přemohla tu druhou čtyřikrát. Naposledy se utkaly letos v Dubaji, kde po téměř tříhodinové bitvě zvítězila Ostapenková 5:7, 7:5, 7:6(9). Jediné utkání těchto dvou hráček na trávě se datuje do roku 2016, v Birminghamu se z vítězství 6:4, 4:6, 6:3 radovala rovněž Lotyška.

Rothesay International Eastbourne (ženy, GBR, 757 900 USD, tráva)
Finále dvouhry
13:30 PETRA KVITOVÁ (31.) – Jelena Ostapenková (LAT, 14.)