Los Wimbledonu: Plíšková se střetne s Martincovou, Muchová vyzve Halepovou

- Radek Štohl

České derby, wimbledonská vítězka i členka elitní desítky. Takový byl páteční dopolední los ženské dvouhry třetího grandslamu sezony. Loňská finalistka turnaje Karolína Plíšková se po roce na dvorcích All England Clubu utká s krajankou Terezou Martincovou, čtvrtfinalistka minulého ročníku Karolína Muchová narazí na někdejší světovou jedničku Simonu Halepovou. Proběhl i los hlavní soutěže mužského singlu, Čechy čekají nepříjemní soupeři.

Karolína Plíšková se s Terezou Martincovou na okruhu utkala dvakrát – na US Open 2019 zvládla dva tiebreaky, loni ve třetím kole Wimbledonu zvítězila dvakrát 6:3.

Velmi zajímavý duel slibuje střetnutí Karolíny Muchové a Simony Halepové. Česká tenistka se v hlavní soutěži nejslavnějšího turnaje světa představila dvakrát, v obou případech dokráčela mezi osm nejlepších tenistek. Před třemi lety podlehla Elině Svitolinové, loni padla s Angelique Kerberovou. Halepová do čtvrtfinále prošla čtyřikrát, při své poslední účasti ve Wimbledonu v roce 2019 slavila zisk trofeje.

Těžký los čeká na Marii Bouzkovou. Třiadvacetiletá Češka, jež před měsícem musela kvůli pozitivnímu testu na covid zapomenout na druhé kolo French Open, v prvním zápase na turnaji vyzve letošní finalistku Australian Open a osmou hráčku žebříčku dvouhry Danielle Collinsovou.

1. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) – TEREZA MARTINCOVÁ (59.)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (15.) – Maryna Zanevská (BEL, 68.)
PETRA KVITOVÁ (31.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 63.)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (63.) – Maja Chwalinská (POL, 172.)
MARIE BOUZKOVÁ (65.) – Danielle Collinsová (USA, 8.)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (82.) – Simona Halepová (ROU, 19.)

Sérii čtyř porážek se pokusí zastavit Jiří Lehečka. Mladý talent si při premiéře ve Wimbledonu zahraje teprve třetí soutěžní zápas na trávě, neúspěšné premiéry letos přišly ve Stuttgartu a Halle. Do cesty se mu postaví Filip Krajinovič, který padl ve všech čtyřech duelech v hlavní soutěži Wimbledonu. Srb však uplynulý týden došel do finále v Queen´s Clubu.

Ve formě hraje také Francouz Benjamin Bonzi, jenž na probíhajícím turnaji na Mallorce po třech výhrách postoupil už do semifinále. Vyzyvatelem mu bude lucky loser Zdeněk Kolář.

1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ VESELÝ (66.) – Federico Coria (ARG, 70.)
JIŘÍ LEHEČKA (74.) – Filip Krajinovič (SRB, 31.)
ZDENĚK KOLÁŘ (120.) – Benjamin Bonzi (FRA, 56.)
LUKÁŠ ROSOL (278.) – Nikoloz Basilašvili (GEO, 27.)