Bude muset oželet další grandslam? Djokovičova situace není příliš příznivá

- Jan Vojkůvka

Kvůli absenci očkování proti covidu musel Novak Djokovič vynechat letos už Australian Open. Nyní se zdá, že nebude moci odcestovat ani do New Yorku, kde se na přelomu srpna a září bude hrát US Open. Důvodem jsou stále platné restrikce proti virovému onemocnění.

Byť takřka po celém světě se restrikce proti covidu výrazně zmenšily, či dokonce zcela vymizely, ve Spojených státech tomu tak není. Dokonce vyšlo prohlášení, v němž bylo uvedeno, že Amerika rozhodně neplánuje zrušit povinnost očkování pro příchozí do země. A to ani v době pořádání US Open.

Toto oznámení vzbudilo velký rozruch. V kontextu s jiným oznámením, ve kterém bylo povoleno na US Open startovat Rusům a Bělorusům pod neutrální vlajkou, se mnozí podivují, proč Rusové startovat mohou, zatímco Djokovič nejspíš v New Yorku hrát nebude.

Spojené státy mají dlouhodobě v pravidlech zaneseno, že příchozí do země musí být vakcinováni proti covidu. Ač se v této době, kdy virus tolik světovou populací neprostupuje, či jen v omezené míře, může toto pravidlo zdát jako nesmyslné, Američané si to nemyslí. A není se co divit.

Tento stát měl totiž jedny z nejhorších statistik onemocnění a úmrtí na tento virus. A přesně na to může v srpnu doplatit i Djokovič.

Srbská hvězda totiž očkování proti covidu odmítá. Pokud se nestane něco neočekávaného, přijde nejen o US Open, ale i další americké turnaje. To je ve chvíli, kdy přišel o post světové jedničky, další obrovská ztráta. Zároveň by to znamenalo, že do konce sezony už první místo nevybojuje.

Mnohem horší než post jedničky však Djokoviče může mrzet další ztracená šance na zisk grandslamového titulu. Vítěz 20 grandslamů aktuálně ztrácí na rekordmana Rafaela Nadala dvě trofeje, a pokud neuspěje ve Wimbledonu, svou ztrátu nebude mít možnost stáhnout.

A to vše v případě, že Američané nezmění názor, nebo se Djokovič nenechá naočkovat...