První semifinále po devíti měsících! Kvitová v Eastbourne pokračuje na vítězné vlně

- Jan Vojkůvka

Dlouhých devět měsíců trvalo, než Petra Kvitová vybojovala postup do semifinále na okruhu WTA. Své čekání prolomila na travnatém turnaji v Eastbourne, kde ve čtvrtečním čtvrtfinále porazila domácí Harriet Dartovou 6:3, 6:4.

Naposledy se Petra Kvitová v semifinále turnaje WTA objevila loni v září na domácím podniku v Ostravě. Od té doby však postup mezi nejlepší čtyřku nevybojovala. V únoru v Dubaji ji zastavila ve čtvrtfinále Jelena Ostapenková, která vyhrála 11:9 v rozhodujícím tiebreaku. V Miami na konci března pak podlehla v souboji o semifinále s Igou Šwiatekovou.

V Eastbourne však prožívá zatím jeden z nejlepších turnajů sezony. Zapsala už třetí výhru a uspěla ve čtvrtfinále, což se jí letos ještě nepovedlo.

V utkání s Dartovou si výrazně pomohla servisem. Kromě osmi es nepřipustila ani jeden brejk soupeřky a brejkbol z desáté hry druhého setu bez obtíží odvrátila. Sama se na returnu prosadila dvakrát, když v prvním setu obrala Dartovou o podání v šesté hře a ve druhé sadě se prosadila hned v prvním gemu.

Pro Kvitovou je postup do semifinále na „pětistovce“ v Eastbourne důležitý i z hlediska žebříčku. Zamezila totiž hrozícímu dalšímu propadu, což je před Wimbledonem, kde se nebude hrát o body, podstatné. Navíc před turnajem v All England Clubu ukazuje, že na trávě se znovu cítí komfortně a může patřit mezi aspirantky na velmi slušný výsledek.

Semifinálovou soupeřkou Kvitové bude Beatriz Haddad Maiaová z Brazílie, která vyhrála dva travnaté turnaje za sebou a má na kontě 12 výher v řadě.