Konečně si mě fanoušci začali trochu všímat, těší Koláře a vyhlíží boj o hlavní soutěž

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Zdeněk Kolář (120.) se na Wimbledonu přiblížil účasti v hlavní soutěži. Čtvrtý nejvýše nasazený hráč kvalifikace vedl v utkání 2. kola nad Mariem Vilellou Martínezem (261.) už 6:1 a 2:0, když se španělský protivník rozhodl duel skrečovat. Český tenista se následně rozpovídal pro Tenisový svět o samotném duelu či podpoře ze strany fanoušků, která od zápasu s Tsitsipasem narůstá.

Zdeněk Kolář se ve wimbledonské kvalifikaci letos zatím příliš neohřál, a to přesto, že už stihl odehrát dvě klání. Utkání druhého kola jeho španělský soupeř skrečoval po půlhodině hry, na kurtech tak rodák z Bystřice nad Pernštejnem dohromady strávil hodinu a 30 minut.

„Úplně nejlepší způsob postupu to není, ale jsem rád, že jsem utkání zvládl. Říkal, že mu nebylo moc dobře. Možná by to zkoušel dál, já jsem mu však nedal moc šancí,“ okomentoval zápas Kolář a popřál svému oponentovi brzké uzdravení.

Kolář předvádí v Roehamptonu skvělé výkony a menší herní vytížení by mu mohlo ve finále kvalifikace pomoct. „Roli to hrát může, finále je na tři vítězné sety, takže mi hraje do karet, že jsem pošetřil energii. Ale je to tráva, zápasy nejsou extra dlouhé. Myslím si, že dnes je každý tak dobře fyzicky připraven, že to takový vliv mít nebude,“ polemizuje 120. tenista světového žebříčku.

Než pětadvacetiletý reprezentant vešel do novinářské místnosti, zastavila ho fanynka s žádostí o fotku. Že je o něj od zápasu s Tsitsipasem větší zájem veřejnosti, potvrzuje i on sám.

„Určitě ano, ale snažím se to nevnímat. Pak se vrátím na challengery, kde to veřejnost zase tolik nezajímá. Je hezké, že si mě lidi začali trochu všímat, jsem za to vděčný. Potěší mě, když si přijdou pro podpis nebo fotku. Avšak na kurtu a mimo něj si to stejně musím vydřít sám, fanoušci to za mě neudělají,“ zůstává nohama při zemi.

Finále kvalifikace si Zdeněk Kolář na Wimbledonu ještě nikdy nezahrál. O svůj premiérový postup do hlavní soutěže travnatého grandslamu si zahraje proti Italovi Andreovi Vavassorimu (255.). S tím se už jednou střetl, předloni ho na halovém challengeru v Bergamu přehrál po setech 7:6(2), 2:6 a 6:4.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
2. kolo kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (120.) – Mario Vilella Martínez (ESP, 261.) 6:1, 2:0 skreč Vilella