ATP otestuje novinku, pro druhou polovinu sezony povolí koučování z hlediště

- Filip Lefenda

K zajímavému experimentu se odhodlala ATP. Ve druhé polovině sezony budou moci trenéři na mužských turnajích koučovat své svěřence z hlediště – prozatím na zkoušku. Dosud bylo takové jednání zakázáno a trestáno udělováním napomenutí, trestných fiftýnů či dokonce celých gemů.

Nové pravidlo vejde v platnost ihned po Wimbledonu, jehož hlavní soutěž odstartuje v Londýně už v pondělí. Týkat se bude i posledního grandslamu sezony US Open či závěrečného Turnaje mistrů pro osm nejlepších hráčů aktuálního ročníku.

I koučování bude mít ovšem svá omezení. Trenéři budou moci působit pouze na vyhrazených místech a verbální komunikace bude smět probíhat pouze v přestávkách mezi gemy, případně sety. Delší konverzace povoleny nebudou. Za případné porušení těchto regulí hrozí i nadále penalizace.

Tímto krokem dojde víceméně ke sjednocení pravidla na obou elitních okruzích. Na tom ženském se na vybraných turnajích testuje už od předloňské sezony. Na konci té letošní by se pak mělo definitivně rozhodnout o tom, zda bude koučování z ochozů povoleno od příštího roku natrvalo.