Wimbledon: Kolář s Rosolem jsou ve finále kvalifikace! Svrčina a Kopřiva po velkém boji končí

- Redakce

Wimbledonská kvalifikace pokračovala v Roehamptonu svým třetím hracím dnem. Postup do finálového kola si hned v úvodní zápasové rundě zajistili Zdeněk Kolář s Lukášem Rosolem. Prvně jmenovanému skrečoval za stavu 6:1 a 2:0 Španěl Vilella Martínez, druhý pak přehrál 7:6(6) a 6:4 Američana Eubankse. Utkání druhého kola naopak znamenalo konečnou pro Dalibora Svrčinu, jenž neudržel vedení proti Američanovi Harrisonovi. Na slavném turnaji dohrál i Vít Kopřiva, který neproměnil mečbol v napínavém souboji s Rakušanem Ofnerem.

Kolář je po skreči soupeře ve finále kvalifikace
Zdeněk Kolář (120.) se na Wimbledonu přiblížil účasti v hlavní soutěži. Čtvrtý nejvýše nasazený hráč kvalifikace vedl v utkání 2. kola nad Mariem Vilellou Martínezem (261.) už 6:1 a 2:0, když se španělský protivník rozhodl duel skrečovat. Do té doby nepovolil pětadvacetiletý Kolář soupeři ani jeden brejkbol a ztratil při vlastním podání pouhé čtyři fiftýny.

„Úplně nejlepší způsob postupu to není, ale jsem rád, že jsem utkání zvládl. Říkal, že mu nebylo moc dobře. Možná by to zkoušel dál, já jsem mu však nedal moc šancí,“ okomentoval zápas Kolář. Poslední souboj absolvuje v Roehamptonu s Italem Andreou Vavassorim (255.).

Do finále wimbledonské kvalifikace postoupil i Rosol
Po krajanu Kolářovi postoupil do třetího kola kvalifikace Wimbledonu také velezkušený Lukáš Rosol (278.). Někdejší turnajový přemožitel dvaadvacetinásobného grandslamového šampiona Rafaela Nadala porazil 7:6(6) a 6:4 Christophera Eubankse (161.) ze Spojených států.

Ten neproměnil na příjmu za stavu 5:4 setbol, a tak dospělo úvodní dějství bez jediného brejku až do zkrácené hry. Rosol nejprve promarnil náskok 6:4, po druhé výměně stran ale urval dvě výměny v řadě a dovedl tiebreak do vítězného konce. Do druhého setu vstoupil Rosol rychlým brejkem a vedením 3:0. Za stavu 5:3 pak neproměnil na podání tři mečboly a poprvé v utkání ztratil vlastní servis, vzápětí se mu ale podařilo uspět na příjmu. 

„Jsem rád, že jsem vyhrál. Každý zápas je pro mě zlatý, vážím si každého vítězství. K tomu na grandslamu, Wimbledonu. Moc to pro mě znamená,“ sdělil Tenisovému světu vítěz dvou podniků ATP, jehož dalším protivníkem bude Argentinec Renzo Olivo (191.).

Podrobnější ohlasy Lukáše Rosola naleznete zde.

Kopřiva proti Ofnerovi nevyužil mečbol
Pouhý jeden fiftýn od postupu do finále wimbledonské kvalifikace byl Vít Kopřiva (128.), který nakonec po velkém boji podlehl v Roehamptonu Rakušanovi Sebastianu Ofnerovi (222.) po dvou hodinách a 14 minutách 6:3, 6:7(2) a 5:7.

Pětadvacetiletý Kopřiva měl ve druhé sadě za stavu 6:5 a 40:30 na returnu dokonce mečbol, o rok starší Rakušan ho však odvrátil a následně si díky úspěchu v tiebreaku vynutil rozhodující set. V něm Ofner nejprve neudržel vedení 2:0, v klíčovém dvanáctém gemu ale zakončil vyrovnaný zápas čistou hrou na returnu.

„Jsem hodně zklamaný a naštvaný na sebe, že jsem to nedokázal dotáhnout alespoň do tiebreaku. S odstupem času to možná budu hodnotit pozitivně, ale teď převládá smutek,“ zmínil Kopřiva.

Svrčina proti Harrisonovi nedopodával
Už 5:2 v rozhodujícím setu vedl Dalibor Svrčina (184.) nad Američanem Christianem Harrisonem (248.) ve druhém kole kvalifikace Wimbledonu, nakonec ale odešel z kurtu v Roehamptonu poražen poměrem 6:0, 3:6 a 6:7 (4:10).

Devatenáctiletý český tenista měl šanci také ve druhém dějství, kdy ale rychle přišel o vedení 2:0. V klíčovém supertiebreaku ztratil čtyři úvodní body a manko už poté nedohnal. Zatímco osmadvacetiletý Američan zapsal na servisu kladnou bilanci pěti es a tří dvojchyb, Svrčina vytvořil devět dvojchyb a netrefil ani jedno eso.

Kohlschreiber odehrál poslední utkání kariéry
Osmatřicetiletý Philipp Kohlschreiber (230.) se po 21 letech rozloučil s profesionální kariérou. Někdejší 16. hráč žebříčku ATP dnes v Roehamptonu odehrál své poslední utkání, když ve druhém kole wimbledonské kvalifikace prohrál s Kazachem Michailem Kukuškinem (160.) 7:6(4), 3:6 a 4:6.

Kohlschreiber oslavil na elitním okruhu osm titulů ve dvouhře a sedm ve čtyřhře. Na všech čtyřech grandslamech dokázal postoupit do osmifinále, přičemž jeho nejlepším výsledkem je čtvrtfinále z Wimbledonu 2012.

Philippu Kohlschreiberovi se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
2. kolo kvalifikace mužů
Christopher Eubanks (USA, 161.) – LUKÁŠ ROSOL (278.) 6:7(6), 4:6
ZDENĚK KOLÁŘ (120.) – Mario Vilella Martínez (ESP, 261.) 6:1, 2:0 skreč Vilella Martínez
Sebastian Ofner (AUT, 222.) – VÍT KOPŘIVA (128.) 3:6, 7:6(2), 7:5
DALIBOR SVRČINA (184.) – Christian Harrison (USA, 248.) 6:0, 3:6, 6:7 (4:10)

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete na webu Wimbledonu.