Cesta na poslední chvíli. Trénovala jsem hodinu a půl, líčí po prohře Smitková

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Už poosmé se Tereza Smitková představila na jediném travnatém grandslamu – Wimbledonu. A poprvé od roku 2017 skončila v prvním kole kvalifikace, když nestačila za hodinu a 16 minut a po setech 3:6, 5:7 na Francouzku Jessiku Ponchetovou. Nicméně stačilo málo a diváci v Roehamptonu mohli být svědky o poznání větší bitvy.

Česká tenistka sice prohrála úvodní sadu, v té druhé ovšem byla nesmírně blízko srovnání. Vedla 4:1, za stavu 5:4 si dokonce vypracovala setbol na returnu, Francouzka Jessika Ponchetová však třetí dějství nedopustila a mohla se těšit z postupu do další fáze kvalifikace.

Tereza Smitková s francouzskou hráčkou prohrála vůbec poprvé v kariéře. V předchozích dvou vzájemných měření sil, která se uskutečnila před třemi lety na antuce a tvrdém povrchu, ztratila jeden set.

„Škoda, že jsem nevyužila některých šancí. Ve druhém setu jsem dlouho vedla, pak mi bohužel odešel první servis. To mě stálo hodně sil i jednodušších bodů. Soupeřka hrála dobře, měla pár šťastných momentů, ale i to k tomu patří,“ řekla Tenisovému světu Smitková.

Češka se dozvěděla, že se dostala do wimbledonské kvalifikace, až na poslední chvíli. Před svým zápasem trénovala na místních travnatých kurtech pouze hodinu a půl.

„Adaptace byla složitá. Letos ta tráva není tolik rychlá, nicméně člověk volí jiné herní varianty než na antuce. Chvíli trvalo, než jsem si na to zvykla, a stejně to nebylo ono. Tohle mě trochu štve,“ postěžovala si na krátkou přípravu sedmadvacetiletá tenistka, která na britském grandslamu v roce 2014 dokráčela až do osmifinále, ve kterém nestačila na Lucii Šafářovou.

„Vzpomínky to jsou hezké, moc ráda se sem vracím. Je to jeden z mých nejoblíbenějších turnajů, k tomu se mi Anglie moc líbí,“ připomněla si 298. tenistka světového žebříčku jeden ze svých největších kariérních úspěchů.

Přesto neměla dlouho jasno, zda se kvůli absenci bodového přídělu do Londýna vypraví. „Rozhodování bylo obtížné. Na druhou stranu kdyby se tu o body hrálo, nedostala bych se. Měla jsem šanci přijet a zahrát si, což je moc fajn,“ uzavřela.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace žen
TEREZA SMITKOVÁ (298.) – Jessika Ponchetová (FRA, 196.) 3:6, 5:7