Neporazitelný travař Berrettini? Ital sbírá na nejrychlejším povrchu výhru za výhrou

- Marek Bartošík

Italského ranaře Mattea Berrettiniho lze považovat za povrchového univerzála, vždyť postoupil alespoň do čtvrtfinále na všech čtyřech grandslamech. Svými statistikami se ale šestadvacetiletý Berrettini vymyká na trávě, kde ukořistil hned čtyři ze svých sedmi titulů na okruhu ATP. Aktuálně drží na zeleném pažitu vítěznou sérii devíti utkání, kterou nastřádal na turnajích ve Stuttgartu a Queen’s Clubu.

Co mají společného Roger Federer, Novak Djokovič a David Goffin? Jen tito tři tenisté dokázali od roku 2019 porazit Mattea Berrettiniho na oficiálním travnatém turnaji. Legendární Švýcar nedal Berrettinimu před třemi lety šanci v osmifinále Wimbledonu (1:6, 2:6, 2:6), v téže sezóně nestačil Ital ještě na Goffina v semifinále „pětistovky“ v Halle (6:7, 3:6). A loni ho Djokovič skolil poměrem 3:1 na sety ve wimbledonském finále.

Až na tyto tři případy se ale Berrettinimu na trávě daří fenomenálně. Aktuálně 11. hráč žebříčku ATP na ní posbíral od června 2019 hned 31 vítězství a radoval se ze čtyř trofejí (Stuttgart 2019 a 2022, Queen’s 2021 a 2022).

Mezi tenisty, kteří se museli sklonit před schopnostmi italského bombarďáka, nalezneme například Andyho Murrayho, Félixe Augera-Aliassimeho, Daniela Evanse (všichni dvakrát), Huberta Hurkacze či Nicka Kyrgiose. Jedná se bez výjimky o hráče, jimž travnatý povrch svědčí na výbornou.

Berrettini, opírající se o dělový servis a forhend, letos absentoval na tour od půlky března do začátku června kvůli operaci pravé ruky. Po návratu však ihned ovládl travnaté turnaje ve Stuttgartu i Queen‘s Clubu, které mu sloužily jako příprava na grandslamový Wimbledon.

„Je to pro mě velmi emotivní moment. Poslední věcí, kterou bych očekával při návratu po zranění, je zisk dvou titulů v řadě. Nemůžu tomu uvěřit,“ líčil při převzetí trofeje v Queen‘s Clubu šampion Berrettini.

Finalista loňského Wimbledonu už si může brousit zuby na další velký výsledek z All England Clubu, kde bude díky absenci Daniila Medveděva (1.), Alexandera Zvereva (2.) a Andreje Rubljova (8.) nasazen jako číslo 8. Na největší favority turnaje, tedy Novaka Djokoviče (3.) a Rafaela Nadala (4.), tak může narazit nejdříve ve čtvrtfinále. Tenisový svátek na londýnské trávě vypukne v pondělí 27. června.