Wimbledon? Rozhodnutí na poslední chvíli, říká po vítězném úvodu Kolář

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Před pár dny ještě Zdeněk Kolář nevěděl, zda se na britskou trávu vydá. Teď už ale v kvalifikaci Wimbledonu válí, vždyť v prvním kole smetl Izraelce Dudiho Selu (793.) za hodinu a jednu minutu po setech 6:0, 6:3. O povedeném vstupu do turnaje se následně pětadvacetiletý Čech rozpovídal exkluzivně pro Tenisový svět.

„Pocity jsou výborné, odehrál jsem skvělý zápas. Nebylo to tak jednoduché, jak by možná výsledek napovídal,“ pochvaloval si Zdeněk Kolář. „Dobře jsem returnoval, zezadu jsem hrál také kvalitně. Moc jsem nekazil, takže dneska spokojenost,“ dodal.

Jeho soupeřem v prvním kole byl ostřílený Izraelec Dudi Sela. Sedmatřicetiletý tenista, jenž startoval díky chráněnému žebříčku, se v současnosti nachází na 793. příčce světového rankingu, přičemž letos startoval pouze v kvalifikacích Roland Garros a Australian Open, kde neuhrál ani set.

Přesto si rodák z Bystřice nad Pernštejnem našel cestu, jak se o hře svého soupeře dozvědět více. „Připravoval jsem se velice poctivě. Viděl jsem nějaké výsledky, pamatuji si, že tu loni hrál dobře. Co jsem si nachystal, to fungovalo,“ nechal se slyšet Kolář, jenž by jistě rád navázal na French Open, kde dokráčel až do druhého kola hlavní soutěže. Tam se blýskl famózním výkonem proti současné světové šestce Stefanosovi Tsitsipasovi.

„Ten zápas byl výborný. Ale nechci žít z minulosti, potřebuji se koukat dopředu. Psychicky to pomůže, ale každý zápas začíná od nuly,“ zavzpomínal 120. hráč rankingu ATP, který v dalším kole kvalifikace Wimbledonu narazí na Španěla Maria Vilellu Martíneze (261.).

Přitom český tenista ještě před pár dny nevěděl, jestli se vůbec do Roehamptonu vydá. „Upřímně, původně jsem chtěl jet do portugalského Oeiras na challenger, abych uhrál nějaké body. Nicméně na poslední chvíli jsem se rozhodl odletět do Londýna,“ řekl Tenisovému světu.

A v kvalifikačním areálu zpozoroval i jednu zajímavost. „Paradoxně mi přijde tráva vzhledově taková flekatá, i ostatní hráči si toho všimli. Nevím, čím to může být. Ale kvalitou je pořád výborná, alespoň tedy na zápasových kurtech,“ usmíval se.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (120.) – Dudi Sela (ISR, 793.) 6:0, 6:3