S upřímností nejdál dojdeš? Ósakaové se nelíbil exhibiční Wimbledon, vyhne se mu díky zranění

- Jan Vojkůvka

Jednou z tenistek, která bude letos ve Wimbledonu scházet, je Japonka Naomi Ósakaová. Japonská hráčka se odhlásila z travnatého grandslamu kvůli zranění achilovky. Její oznámení ovšem vyvolalo pozdvižení a spekulace, zda se jedná o skutečný důvod její absence. Sama totiž nedávno přiznala, že Wimbledon bude letos jen exhibičním turnajem a jen stěží hledá motivaci na tomto turnaji hrát.

„Cítím, že když budu hrát ve Wimbledonu bez bodů, bude to spíš taková exhibice,“ řekla už během Roland Garros. „Vím, že to není pravda. Ale ve své hlavě to tak cítím. A kdykoliv mám o něčem přesvědčení, že jde o exhibici, nedokážu do toho jít na sto procent.“

Japonka svým vyjádřením tehdy nakousla téma možného černého scénáře. Podle něj by totiž přední hráči mohli Wimbledon kvůli absenci bodů bojkotovat. To se však nakonec nestalo a do All England Clubu se, až na několik výjimek, sjede takřka kompletní tenisová špička.

Jednou z těchto výjimek je právě Ósakaová. Ta se během letošní travnaté části sezony na kurtech nepředstavila a odhlásila se kvůli zranění achilovky například z turnaje v Berlíně.

„Moje achilovka je pořád tvrdohlavá. Asi stárnu nebo co,“ napsala na sociálních sítích. „Mám pocit, že život rozdává karty, na které si nikdy nezvykneš, ale to, jak se přizpůsobíš nepříjemným situacím, opravdu vypovídá o tvém charakteru,“ doplnila.

I přes odhlášení z Berlína a evidentní zdravotní obtíže se však objevily spekulace, nakolik je její zranění vážně, a zda by vynechala travnatou sezonu i v případě, že by se body ve Wimbledonu standardně udílely. Mnozí pak Ósakaové vyčítají, že není zrovna upřímná, co se důvodů absence v All England Clubu týče.

Na její obranu je však potřeba poznamenat, že body ve Wimbledonu se neudílejí, a tak nemá žádný důvod k tomu, aby svou léčbu urychlovala. Naopak je rozumným krokem, že se snaží své obtíže zcela doléčit a připravit se na americkou šňůru turnajů s vrcholem na US Open.

Dobrý výsledek totiž potřebuje jako sůl. Letos se sice bývalá světová jednička probila do finále na velkém turnaji v Miami, ale i tak se ve světovém žebříčku propadla na 42. místo, jelikož neobhájila titul z Australian Open.