Los mužské kvalifikace Wimbledonu: O hlavní soutěž usiluje pět českých tenistů

- Jan Vojkůvka

Letošní Wimbledon bude v mnohém jiný než předchozí ročníky. Nejen, že nabídne rekordní prize money, ale zároveň nenabídne žádné body do světových žebříčků. Přesto však neztrácí nic ze svého kouzla a do bojů o hlavní soutěž se vrhne hned pět českých mužů.

Pětice Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva, Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek a Lukáš Rosol by ráda rozšířila počet českých hráčů v hlavní soutěži. V ní mají účast zajištěnu prozatím Jiří Veselý a Jiří Lehečka.

Nejlepší výchozí pozici do kvalifikačních bojů má Zdeněk Kolář, jenž bude plnit roli kvalifikační čtyřky. Účastník hlavní soutěže Roland Garros vstoupí do kvalifikace soubojem s izraelským veteránem Dudim Selou, proti němuž bude plnit roli výrazného favorita.

Stejně jako Kolář patří mezi aspiranty na šestnáct postupových míst do hlavního turnaje také Vít Kopřiva. Nasazenou devatenáctku ale nečeká v prvním kole nic snadného, narazí totiž na Inda Ramkumara Ramanathana, jenž má travnaté turnaje poměrně v oblibě a loni mu jen těsně unikl postup do hlavní soutěže Wimbledonu, když ve finále kvalifikace prohrál v pátém setu 9:11 s Markem Polmansem.

Další čeští tenisté budou mít už v úvodním kole hodně obtížnou pozici. Dalibora Svrčinu čeká bývalý 25. tenista světa Vasek Pospisil, jenž má zkušenosti ze 74 odehraných zápasů na trávě.

Svou premiéru v grandslamové kvalifikaci absolvuje Jonáš Forejtek. Jeho soupeřem bude Rakušan Dennis Novak. Naopak spoustu zkušeností z grandslamových turnajů má Lukáš Rosol, který se do kvalifikace Wimbledonu dostal jako jeden z mnoha náhradníků a vyzve Brazilce Thiaga Seybotha Wilda.

Kvalifikace mužů odstartuje v pondělí, kdy bude zároveň rozlosována i kvalifikace žen.

Los 1. kola mužské kvalifikace Wimbledonu
Jonáš Forejtek (232.) – Dennis Novak (AUT, 147.)
Zdeněk Kolář (111.) – Dudi Sela (ISR, 796.)
Vít Kopřiva (139.) – Ramkumar Ramanathan (IND, 166.)
Lukáš Rosol (269.) – Thiago Seyboth Wild (BRA, 254.)
Dalibor Svrčina (172.) – Vasek Pospisil (CAN, 133.)

Kompletní los kvalifikace naleznete zde.