Rozhodnutí US Open světovou jedničku potěšilo. Jsem rád, že mohu obhajovat titul, uvedl Medveděv

- Jan Vojkůvka

Rus Daniil Medveděv uvedl, že je šťastný z rozhodnutí pořadatelů US Open. Čerstvá světová jednička sice musí ve Spojených státech startovat pod neutrální vlajkou, ale dostane příležitost obhajovat loňský titul. „Pokud bych nemohl, bylo by to velké zklamání,“ podotkl Medveděv.

USTA se narozdíl od Wimbledonu rozhodla, že na amerických turnajích budou moci Rusové a Bělorusové startovat. Má to sice své podmínky (například nutnost startovat pod neutrální vlajkou), ale nebude se opakovat situace ze současné travnaté části sezony. Ve Wimbledonu a na dalších britských turnajích totiž Rusové a Bělorusové hrát nesmí, kvůli čemuž také Wimbledon přišel o veškeré body do všech světových žebříčků.

„Jsem šťastný, že budu moci obhajovat titul,“ měl velkou radost během tiskové konference v Halle ruský tenista. „Bylo by velkým zklamáním, pokud bych nemohl, protože mám na minulý ročník skvělé vzpomínky a US Open, což je vždy úžasný turnaj, je pro mě v něčem výjimečné,“ podotkl.

Narazil tím na vztah s americkými fanoušky, kteří mu dlouho nemohli přijít na jméno a při zápasech na něj často bučeli. Ale po senzační jízdě v roce 2019, kdy dokráčel až do finále, se něco zlomilo. Stále sice na něj část publika bučí, ale druhá část mu fandí, což se projevilo i na jeho dalších výsledcích. V roce 2020 došel do semifinále a loni dokonce vybojoval titul, čímž zamezil Novaku Djokovičovi zkompletování kalendářního grandslamu.

V New Yorku si tak bude moci spravit chuť po zklamání, kterým zákaz hraní ve Wimbledonu rozhodně je. Na druhou stranu to Rus bere sportovně. „Vždy říkám, že budu ctít pravidla. A tam, kde budu moci hrát, tak hrát taky budu a pokusím se odvést co nejlepší výkon,“ řekl Medveděv.

Šestadvacetiletý tenista se tento týden posunul do čela světového žebříčku a na této pozici určitě zůstane minimálně do americké série turnajů. Má však příležitost na této příčce dokonce přezimovat a pracuje na tom i nyní, jelikož i přes zákaz hraní ve Wimbledonu se rozhodl absolvovat co největší část travnaté části sezony.

Po postupu do finále v Hertogenboschi se ve čtvrtek prodral už do čtvrtfinále v Halle a příští týden bude obhajovat titul na Mallorce. „Ano, budu tam hrát,“ řekl Medveděv.

„Je to další ze skvělých turnajů. A jelikož nebudu hrát ve Wimbledonu, nedělá mi problém odehrát tři turnaje ve třech týdnech,“ sdělil ke svému programu. „Pak zůstanu pár dní na Mallorce a vrátím se na jih Francie, kde se začnu připravovat na sérii turnajů v Americe,“ dodal.

V Severní Americe bude Medveděv vedle titulu na US Open obhajovat rovněž trofej z Toronta a semifinále ze Cincinnati. Na těchto turnajích bude odvracet tlak ze strany Alexandera Zvereva, Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala, aktuálně největších konkurentů v boji o post světové jedničky.