Co se stalo, Ugo? Francouz se od životního triumfu trápí, brzy opustí Top 100

- Marek Bartošík

Je tomu bezmála rok, kdy Ugo Humbert slavil titul na prestižní travnaté „pětistovce“ v německém Halle a posunul se na své žebříčkové maximum v podobě 25. místa. Po dvanácti měsících trápení se ale třiadvacetiletý Francouz musí vypořádat s tím, že v příštím vydání rankingu opustí elitní stovku. O velkém propadu aktuální světové padesátky Humberta definitivně rozhodla jeho osmifinálová porážka 6:7(5) a 3:6 s Hubertem Hurkaczem právě na Terra Wortmann Open v Halle.

V letech 2018 až 2021 se mohli francouzští fanoušci těšit z postupného tenisového růstu talentovaného Uga Humberta. Rodák z Met nejprve sbíral tituly na okruhu ITF, poté se prosazoval na challengerech a následně slavil úspěchy i na elitní tour.

Už na Wimbledonu 2019 si zahrál osmifinále, předloňskou sezónu ozdobil ziskem trofejí z „dvěstěpadesátek“ v Aucklandu a Antverpách, loni v červnu opanoval dokonce podnik kategorie ATP 500 v Halle. Od té doby ale začala – s výjimkou čtvrtfinále na tokijské olympiádě – výsledková krize.

Humbert vyhrál do konce loňského roku pouhé dva duely na okruhu ATP a letos v nastaveném trendu pokračuje, když jeho zápasová bilance činí šest výher a šestnáct porážek. Jedno z vítězství přitom zaznamenal hned na začátku roku na ATP Cupu, kde skolil Daniila Medveděva. Ani to ho ale nenakoplo k lepším výkonům.

Levoruký Francouz letos postoupil pouze dvakrát do osmifinále (na antuce v Lyonu a na trávě v Halle). Po odečtení značné porce bodů za loňský triumf v Halle se propadne z 50. nejméně na 102. příčku žebříčku ATP (předskočit ho můžou ještě další tenisté).

V letošním pořadí, zohledňujícím pouze body získané v kalendářním roce, patří Humbertovi 115. místo. Před započítáním 45 bodů za osmifinále v Halle byl dokonce až 139.

Všechna zmíněná fakta jsou daleko za možnostmi talentovaného Francouze, jenž je díky své agresivní hře a kvalitnímu podání nebezpečný hlavně na rychlejších površích. Další šanci na nalezení ztracené formy bude mít už příští týden na turnaji kategorie ATP 250 v Eastbourne. Posléze zkusí uspět na Wimbledonu, kde však kvůli konfliktu mezi britskými pořadateli a ATP nemůže získat žádné body do žebříčku, které by nutně potřeboval.