Rozhodnuto! Rusové mohou na US Open, má to ale podmínku

- Filip Lefenda

Zatímco Wimbledon budou muset tenisté z Ruska a Běloruska vynechat, v New Yorku si na přelomu srpna a září US Open zahrají. Stejně jako na nedávném Roland Garros ale budou muset startovat pod neutrální vlajkou.

Američtí pořadatelé své rozhodnutí v úterý potvrdili agentuře AP, a to navzdory pokračující válce na Ukrajině. „Již dříve USTA (United States Tennis Association) odsoudila a nadále odsuzuje ničím nevyprovokovanou a neopodstatněnou ruskou invazi na Ukrajinu – podobně jako ostatní organizace,“ píše se na webu národní asociace.

Podobně rázný (a značně kontroverzní) krok jako organizátoři blížícího se Wimbledonu ale nezvolili. „Každá z organizací se musela vypořádat s mimořádnými okolnostmi. Na základě těch našich umožníme startovat na US Open všem způsobilým hráčům, a to bez ohledu na národnost,“ uvádí se.

V New Yorku se tak na rozdíl od Wimbledonu budou udělovat body do světových žebříčků ATP a WTA. Titul bude mezi muži moci obhajovat Daniil Medveděv, jenž se stal v pondělí prvním hráčem singlového pořadí.

US Open je na programu od pondělí 29. srpna do neděle 11. září.