Budoucnost turnajů v Číně? Jasno by mělo být do měsíce

- Filip Lefenda

Nad osudem čtyř podzimních mužských turnajů visí otazník. Čínu nadále sužuje pandemie koronaviru, vinou které byla většina letošních mezinárodních sportovních akcí v zemi zrušena, případně odložena. O budoucnosti tenisových podniků by se dle šéfa ATP mělo rozhodnout nejpozději do měsíce.

Čtyři akce ATP jsou v nejlidnatější zemi světa na programu na přelomu září a října. Po souběžně hraných dvěstěpadesátkách v Čcheng-tu a Ču-chaji mají následovat pětistovka v Pekingu a tisícovka v Šanghaji. Tento scénář se však vzhledem k epidemiologické situaci v Číně jeví čím dál více nepravděpodobně.

„Rozhodnutí učiníme už brzy,“ řekl šéf ATP Andrea Gaudenzi s tím, že definitivně jasno by mělo být do měsíce.

„Jednáme o možných protokolech a dalším postupu. Pokud by pravidla musela být příliš přísná, je velice nepravděpodobné, že dokážeme přesvědčit hráče k účasti na turnajích. Museli by se podrobit karanténě,“ varoval Ital.

V takovém případě by musela ATP reagovat. „Je třeba, abychom byli připraveni v případě potřeby uspořádat náhradní akce tak, jako jsme činili v posledních dvou letech,“ připomněl Gaudenzi. „Vždy ale existuje naděje, že se situace ještě zlepší. Přizpůsobíme se, jak nejlépe to bude možné,“ dodal.

Ženské turnaje se v komunistické zemi letos s jistotou konat nebudou. Po loňské kauze okolo „zmizelé“ tenistky Šuaj Pcheng se WTA již dříve rozhodla žádné akce v Číně nepořádat.