Jestli se to teď zlomí? Doufám, že ano, říká po turnajovém prvenství Sisková

- Michal Hladký

Dvacetiletá Anna Sisková ovládla minulý týden po boku Američanky Jessie Aneyové turnaj ITF v rakouském Pörtschachu s dotací šedesáti tisíc amerických dolarů a posunula se v deblovém žebříčku na 171. pozici. Pro českou tenistku se jednalo o jeden z mála světlých momentů v této sezoně, o to větší hodnotu tak triumf pro ni má. O prvním letošním titulu i výkonnostním propadu se Sisková rozpovídala pro Tenisový svět.

Konečně to vyšlo. Anna Sisková se v letošní sezoně trápí, a to hlavně ve své hlavní disciplíně – dvouhře. Kromě semifinále ve švédském Varbergu žádného většího výsledku nedosáhla, což je pro Češku, která si vloni zahrála na okruhu ITF čtyřikrát finále a jednou dokonce zvítězila, jednoduše málo.

Změnit by to mohlo deblové prvenství, jehož 256. hráčka světového žebříčku dosáhla minulý týden v rakouském Pörtschachu společně s americkou tenistkou Jessie Aneyovou.

První letošní titul, celkově jedenáctý kariérní. Jak cenné je tohle vítězství?
Upřímně, dávám víc přednost dvouhře, takže bych více ocenila singlový titul, každopádně vše se počítá. Za každý jsem samozřejmě moc ráda, člověku vždy vítězství udělá radost.

S Jessie Aneyovou jste vyhrály už vloni v Olomouci. Ze tří společných turnajů jste vytěžily dva tituly. V čem tkví kouzlo vaší spolupráce?
Jak už jsem určitě někde říkala, Jessie je skvělý člověk, hraje se s ní výborně. Je hodná, poctivá, nevyvíjí žádný tlak. Některé holky vám klidně budou nadávat, za pokažený míč se urazí a podobně. Taková ona není, já pak mohu bez jakéhokoliv nátlaku hrát. Dodá vám energii, plus, – a to je nejdůležitější – debla hraje výborně, aspoň mně její hra vyhovuje. Není to jen přehazovaná do krosu, chodí servis–síť, return–síť, přebíhá… Takový styl mi sedí.

A stejně jako na Moravě i tentokrát byly zápasy výsledkově poměrně jednostranné. Cítila jste to na kurtu stejně?
No moc jsme toho tady tentokrát neodehrály, ale asi to tak bylo. Vždy jsem cítila, že jsme lepší. Máme hodně domluvených variant, takže když nám například teče do bot, zahrajeme některé z nich. Jelikož většina holek hraje spíš singlového debla, máme z toho okamžitě bod.

Máte spolu v plánu odehrát v nejbližší době nějaké další turnaje?
Ráda bych, ale toto byl poslední turnaj Jessie v Evropě, než se někdy v září vrátí zpět. Bavily jsme se, že si spolu zase rády zahrajeme, jen není jisté kdy a kde, protože teď plánuje jet zpět domů a hrát v Americe.

Co se singlu tyče, tak se vám letos příliš nedaří. Jak náročné období to pro vás je?
Je tomu bohužel tak. Výsledky jsou opravdu špatné, výkony ne o moc lepší. Není to úplně příjemné, celkové rozpoložení není takové, jak když se člověku daří. Snad to brzo prolomím a předvedu něco podobného jako minulý rok.

Může to titul, i když deblový, zlomit?
Nechci se opakovat, ale každý titul, každá výhra, byť „jen” deblová, člověka nakopne. Má hned lepší náladu, i sebevědomí se zvedne. Přece jen je to zápas, a když se daří v deblu výsledkově nebo člověk předvede dobrý výkon, tak proč by se to nemohlo stát i v singlu. Jestli se to tímhle zlomí, netuším. Samozřejmě doufám, že ano.

Jaké jsou teď vaše nejbližší plány?
Vrátím se ještě jednou do Pörtschachu, kde odehraji další turnaj.

W60 Pörtschach (ženy, AUT, 60 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále: Aneyová (USA), SISKOVÁ – Boskovičová (CRO), Gjorčeská (MKD) 3:6, 6:2, 10:2
Semifinále: Aneyová (USA), SISKOVÁ – Fominová-Klotzová (-), Jakupovičová (SLO) bez boje
Finále: Aneyová (USA), SISKOVÁ – Dürstová (SUI), Falkowská (POL) 6:3, 6:4