Senzace dokonána! Hráč z třetí světové stovky vyhrál turnaj v Hertogenboschi, porazil budoucí světovou jedničku

- Jan Vojkůvka

Nizozemský Hertogenbosch se tento týden dočkal velké senzace! Pětadvacetiletý Tim Van Rijthoven využil divoké karty, kterou mu jako domácímu tenistovi pořadatelé udělili, a během celého turnaje nepoznal hořkost porážky. Svou pouť korunoval v nedělním finále, v němž porazil ve dvou setech 6:4, 6:1 světovou dvojku Daniila Medveděva.

Medveděv šel do utkání s domácím hráčem v roli obrovského favorita. A o motivaci měl rozhodně postaráno. Chtěl totiž oslavit svůj pondělní posun na post světové jedničky titulem. Jenže proti byl až 205. hráč žebříčku Van Rijthoven.

Tento nizozemský tenista přitom doposud vybojoval jen osm titulů na okruhu ITF. Nikdy nevybojoval titul na challengeru a na žebříčku byl doposud nejvýše na 175. místě světa. Co se týče turnajů ATP, jeho zkušenosti byly navíc veskrze nulové – pouze jednou si zahrál v hlavní soutěži, když v roce 2016 jako šťastný poražený odehrál zápas prvního kola s Jiřím Veselým, se kterým prohrál. Obdobné je to přitom i se zkušenostmi z travnatého povrchu, na kterém hrál naposledy v roce 2014 ještě jako junior.

Jenže v Hertogenboschi se odvděčil pořadatelům parádní jízdou. Na turnaji postupně vyřadil bývalého 39. hráče světa Matthewa Ebdena, světovou čtrnáctku Taylora Fritze, dalšího člena elitní stovky Huga Gastona a v semifinále pak světovou devítku Felixe Augera-Aliassimeho. Vše pak korunoval zmíněným vítězstvím nad Medveděvem, který loni na trávě vyhrál turnaj na Mallorce a ve Wimbledonu byl v osmifinále.

Rozjetého Van Rijthovena ovšem nezastavil. Nizozemec se rychle dostal do vedení 2:0, a byť následně o vedení přišel a Medveděv srovnal na 2:2, v dalším průběhu střetnutí už byl na servisu nezastavitelný. Medveděvovi nenabídl od třetího gemu první sady ani jeden brejkbol a v desáté hře na returnu úspěšně získal úvodní dějství na svou stranu.

Druhý set pak nabídl doslova demolici ruského hráče. Van Rijthoven velmi rychle vybojoval vedení 5:0 a v šesté hře měl na returnu mečbol. Medveděv sice hrozbu kanára odvrátil a uhrál alespoň čestný gem, ale v dalším gemu už Nizozemec čistou hrou zápas zakončil.

Van Rijthoven, který přitom před týdnem prohrál v kvalifikaci challengeru v Surbitonu s až 375. hráčem světa Ottou Virtanenem, tak dosáhl senzačního a samozřejmě největšího úspěchu kariéry. Za triumf v Hertogenboschi obdrží prize money ve výši 98 580 eur (doposud si za celou kariéru vydělal zhruba 200 tisíc eur) a 250 bodů do žebříčku. Díky nim poskočí o 99 příček na 106. místo světa, což je jeho nové osobní maximum.

Mezi ženami triumfovala Alexandrovová
Ruska Jekatěrina Alexandrovová slaví zisk turnajového titulu v nizozemském Hertogenboschi. Světová třicítka v nedělním finále travnatého turnaje porazila světovou šestku Arynu Sabalenkovou 7:5, 6:0 a získala svůj druhý titul na okruhu WTA. Kromě trofejí z Hertogenbosche a Šen-čenu se prosadila během kariéry také třikrát na turnaji série WTA 125k v Limoges.