Palán si na svůj druhý titul musí počkat, ve Vietnamu ve finále neuspěl

- Petr Sumbal

Dominik Palán se probojoval ve vietnamském Tay Ninh až do finále, ve kterém se proti němu postavil domácí tenista Hoang Nam Ly. Po více než dvouhodinovém zápase nakonec odešel český hráč z kurtu po setech 6:7(3), 2:6 poražen. Na druhý titul z okruhu ITF si tak musí ještě počkat.

Osud prvního setu finále rozhodoval tiebreak, poté co každý z tenistů v průběhu první sady dvakrát uzmul podání svého soupeře. Palán měl dokonce možnost za stavu 5:4 první set uzavřít na svém podání, ale neuspěl. Mnohem lepší vstup do následné zkrácené hry měl Ly, který si rychle vypracoval vedení 5:0. Palánovi se poté sice povedlo snížit na 3:5, ale otočku dokonat nedokázal a důležitý tiebreak prohrál.

Druhý set nezačal pro českého hráče vůbec dobře, jeho vietnamský soupeř mu hned na úvod sebral podání. V sedmém gemu druhé sady přišel Palán o své podání ve druhém setu podruhé a Ny následně celý zápas suverénně čistou hrou dopodával.

Pro Palána se jedná už o druhé letošní prohrané finále, poté co v květnu neuspěl v boji o trofej v řeckém Heraklionu. Z premiérového titulu se 22letý tenista radoval loni na turnaji ITF 15 v Dauhá a na druhý podobný úspěch si ještě bude muset počkat.

Palán turnajem ve Vietnamu dlouho procházel bez většího zádrhelu. V prvním kole ztratil jen dva gemy (6:1, 6:1) proti Japonci Šoheji Čikamimu (1643.) a o moc déle se nezdržel na dvorci ani v osmifinále, kde porazil dalšího Japonce Takuju Kumasaku (1523.) dvakrát 6:2.

Čtvrtfinále proti dalšímu japonskému tenistovi Ryotu Tanumovi (667.) trvalo jen 11 minut, než musel Palánův soupeř utkání skrečovat.

Až semifinále českého hráče pořádně prověřilo. Do cesty se Palánovi postavil Američan Kyle Seelig (485.), jenž dokázal vyhrát první set. Palánovi se však povedlo duel otočit a nakonec se po výhře 3:6, 6:4, 6:2 mohl radovat z postupu do druhého finále letošní sezóny. V něm však proti domácímu borci neuspěl.

Palán se ve Vietnamu zúčastnil také turnaje ve čtyřhře a po boku Tchajwance Tsung-Hao Huanga si zahrál semifinále.

Hai Dang Tennis Cup, Tay Ninh (muži, VIE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Hoang Nam Ly (VIE, 477.) – DOMINIK PALÁN (637.) 7:6(3), 6:2