Wimbledon i s body? Existuje způsob, nastínil šéf ATP

- Jan Vojkůvka

Každý už bere jako fakt, že letošní Wimbledon bude bez bodů. Přesto šéf ATP Andrea Gaudenzi naznačil, že by se to mohlo ještě změnit. To by ovšem museli přehodnotit svůj postoj pořadatelé travnatého turnaje a vzít zpět zákaz účasti ruských a běloruských tenistů. V takovém případě by se body v All England Clubu udělovaly.

Gaudenzi trvá na tom, že v zájmu spravedlnosti nemohou dovolit, aby byl žebříček ATP ohrožen tím, co považují za diskriminaci. Mužská asociace se tak dohodla s WTA na tom, že kvůli zákazu účasti Rusů a Bělorusů nebudou obě organizace udělovat na travnatém grandslamu body do svých žebříčků.

Podle italského funkcionáře měl Wimbledon a Britská tenisová asociace přizvat zástupce ATP a WTA k jednání ohledně tohoto zákazu. Je totiž možné, že by se celá situace nakonec vyvinula jinak. Avšak s vydáním oznámení o zákazu neměly profesionální okruhy na výběr. „Jde o reakci na jednostranné rozhodnutí turnaje, které nepovažujeme za správné.“

„Takové rozhodnutí by mělo být přijato kolektivně za účasti všech zástupců tenisového vedení. Tento příběh znovu dokazuje, že potřebujeme jednotné řízení našeho sportu,“ upozornil Gaudenzi.

Šance na změnu existuje
Šéf mužského okruhu ovšem také podotkl, že situace se stále může změnit. Pokud pořadatelé Wimbledonu ustoupí a zruší svůj zákaz. Pak by se body v All England Clubu udělovaly i letos. Gaudenzi přitom uvedl, že ruští hráči byli připraveni učinit prohlášení proti vojenské akci na Ukrajině, aby si zajistili účast.

„Pokud by byl zrušen zákaz pro Rusy a Bělorusy, kteří řekli, že jsou ochotni učinit písemná prohlášení, že jsou proti válce na Ukrajině, pak bychom velmi rádi vrátili do Wimbledonu body,“ odhalil možnost zvratu Gaudenzi.

„Pokud ne, tak se body nevrátí. Chceme mít v roce 2022 žebříček, kde má každý hráč možnost získat stejný počet bodů, abychom dosáhli na konci roku spravedlivého pořadí,“ pokračoval Gaudenzi, podle kterého by udílení bodů na tak významném turnaji v případě, že by na něm nesměli určití tenisté startovat, bylo nespravedlivé.

Gaudenzi také odmítl spekulace, že by profesionální okruhy mohly v žebříčcích zachovat body z roku 2021. Ital uvedl, že zachování bodů z roku 2021 by bylo ještě nespravedlivější vůči těm, kteří by naopak uspěli letos. Z toho důvodu se smažou veškeré wimbledonské body z minulé sezony a z probíhajícího ročníku žádné nepřibudou. „Je to nejférovější volba a WTA s námi souhlasí,“ dodal.