ATP

Lehečka v Halle ztratil dobře rozehraný zápas a dál čeká na první výhru na trávě

- Petr Sumbal

Už to vypadalo, že na druhý pokus už Jiří Lehečka urve své premiérové vítězství na trávě, jenže nestalo se tak. Český tenista sice zvládl vyhrát první set proti Švýcarovi Dominicu Strickerovi poměrem 6:3, jenže další dvě sady ztratil 1:6 a 4:6. Lehečkova příprava na Wimbledon má tak zatím i ideálu daleko.

Jako by zatím Jiří Lehečka úplně nepřišel travnatým dvorcům na chuť. Český dvacetiletý tenista, vítěz wimbledonské juniorky ve čtyřhře, si na seniorské úrovni tento povrch vyzkoušel poprvé až letos a po dvou zápasech zatím čeká na premiérové vítězství.

Nutno poznamenat, že v obou případech neměl vůbec lehkého soupeře. Na turnaji ve Stuttgartu narazil v prvním kole na Australana Nicka Kyrgiose, jehož styl je pro trávu jako ulitý. Lehečka v zápase s ním nevypadal vůbec špatně, ale nakonec prohrál 6:7(3), 3:6.

Další pokus připsat si před blížícím se Wimbledon důležité premiérové vítězství na trávě měl Lehečka na turnaji v německém Halle. Tentokrát musel mladý Čech vstoupit už do kvalifikačních bojů, v jejichž prvním kole mu los přidělil dalšího kvalitního travaře Dominicka Strickera ze Švýcarska.

Stricker je sice ještě o rok mladší než Lehečka, ale s travnatým povrchem má o něco bohatší zkušenosti než český hráč. Už loni si zahrál čtvrtfinále ve Stuttgartu a letos na tom samém místě prošel z kvalifikace až do osmifinále, kde ho vyřadil Stefanos Tsitsipas.

Vstup do zápasu měl lepší Lehečka, který při první příležitosti sebral Strickerovi podání. Hned vzápětí sice po dlouhé přetahované sám o svůj servis rovněž přišel, ale v další hře se mu podařilo znovu získat brejk a tentokrát už svou výhodu udržel až do konce první sady, kterou vyhrál 6:3.

Zbývající průběh utkání už však tak povedený ze strany českého tenisty nebyl. Stálo za tím zejména zlepšení jeho soupeře na servisu. Ve druhém setu vylepšil Stricker svou úspěšnost prvního servisu na skvělých 82 % a po prvním podání neztratil ani jednu ze čtrnácti výměn. Naproti tomu Lehečkova úspěšnost prvního servisu byla ve druhé sadě jen lehce nad úrovni 50 %. Druhý set nakonec Stricker ovládl poměrem 6:1 a o postupujícím do druhého kola kvalifikace tak rozhodovala třetí sada.

Také v rozhodujícím setu si Stricker udržel svou fantastickou úroveň podání, z osmnácti výměn po svém prvním servisu nevyhrál jen dvě, a znovu platilo, že českého tenistu nepustil k ani jednomu brejkbolu.

Lehečkovi se nepovedl už začátek třetího setu, když hned v jeho úvodním gemu přišel o podání. Za stavu 3:5 ještě český hráč dokázal odvrátit dva mečboly, ale Stricker následně celý zápas suverénně dopodával.

Další šanci na první travnaté vítězství dostane Lehečka příští týden, kdy by se měl účastnit kvalifikace turnaje v Eastbourne. Poté už přijde na řadu slavný Wimbledon.