Bez bodů, zato s rekordními prize money. Wimbledon rozdělí na odměnách miliardu a čtvrt korun

- Marek Bartošík

Letošní Wimbledon bude specifický nejen tím, že na něm účastníci nezískají body do žebříčků ATP, WTA a ITF. Britští pořadatelé totiž navzdory nepřízni zmíněných tenisových orgánů, které na travnatém grandslamu neudělí body do svých žebříčků, oznámili rekordní finanční odměny ve výši 40 350 000 liber (přibližně 1,16 miliardy korun). Oproti loňskému ročníku to znamená navýšení o 15,2 procenta.

Dosud nejštědřejší byl slavný Wimbledon v roce 2019, kdy organizátoři rozdělili mezi účastníky celkem 38 milionů liber. Letošní rozpočet pro odměny za dosažené výsledky je ještě o 2,35 milionu liber vyšší, než tomu bylo v posledním vydání turnaje před pandemií covidu-19 (rozdíl mezi lety 2019 a 2022 tak činí 6,2 procenta).

Letošní šampion a šampionka dvouhry získají shodně 2 miliony liber (přibližně 58 milionů korun), poražení finalisté si přijdou na 1 050 000 liber. Odměna za účast v prvním kole hlavní soutěže je tentokrát 50 tisíc liber (1,45 milionu korun), za druhé kolo 78 tisíc liber (2,18 milionu korun).

Hráči, kteří vypadnou hned v úvodu tříkolové kvalifikace, obdrží 11 tisíc liber (přibližně 319 tisíc korun). To je mimochodem dvakrát více, než vydělá vítěz mužského turnaje kategorie ATP Challenger 80. Kompletní přehled finančních odměn naleznete zde.

Hlavní soutěž letošního Wimbledonu se uskuteční od pondělí 27. června do neděle 10. července. Mezi muži bude obhajovat titul Novak Djokovič, naopak loňská šampionka Ashleigh Bartyová už ukončila kariéru.

Na turnaji nebudou z rozhodnutí britských pořadatelů startovat žádní Rusové ani Bělorusové, zákaz se tedy týká mimo jiné Daniila Medveděva, Andreje Rubljova, Karena Chačanova, Aslana Karaceva, Viktorie Azarenkové, Aryny Sabalenkové, Veroniky Kuděrmetovové a Darji Kasatkinové.