ATP

Změny v kalendáři ATP. Prestižní akce nabídnou delší turnaje i vyšší počet účastníků

- Radek Štohl

Turnaje ATP se v následujících letech dočkají velkých změn. Prestižní podniky Masters v Madridu, Římě a Šanghaji po vzoru „tisícovek“ v Indian Wells a Miami potrvají dvanáct dní, ve startovním poli navíc nabídnou 96 účastníků. Od roku 2025 se k nim přidají i Rogers Cup a Cincinnati.

„Tenis letí obrovským tempem nahoru a stojí na začátku nové éry. Abychom naplnili náš potenciál, tak je potřeba využít nových příležitostí. Zvláště se pak chceme soustředit na to, co je pro nás nejdůležitější, tedy fanoušky. Nemůžu se dočkat, co ještě přijde,“ vysvětlil šéf ATP Andrea Gaudenzi.

Strategický plán pojmenovaný „Jedna vize“ se mimo jiné dotkne prestižních turnajů kategorie Masters. Dosud dvěma největšími „tisícovkami“ byly turnaje v Indian Wells a Miami, které pravidelně nabízely dvanáctidenní turnaj s 96 účastníky v hlavním startovním poli.

Zbývajících sedm turnajů Masters dosud nabízí pouze osmidenní turnaj s 56 účastníky v hlavním startovním poli. Mutua Madrid Open (Madrid), Internazionali BNL d’Italia (Řím) a Rolex Shanghai Masters (Šanghaj) od příští sezony přejdou na model Indian Wells a Miami. Od roku 2025 se rovněž dočkají National Bank Open presented by Rogers (Toronto/Montreal) a Western & Southern Open (Cincinnati).

Tenisté pocítí změny také na finančním kontě –⁠ mezi lety 2022 až 2025 se na pěti zmíněných turnajích (Madrid, Řím, Šanghaj, Toronto/Montreal a Cincinnati) dočkají nárůstu prize money až o 35 %.