Finalistka dubnového turnaje WTA byla pozitivně testována na doping

- Filip Lefenda

Devětadvacetiletá tenistka Tara Mooreová měla v dubnu pozitivní test na doping. Vzorek pochází z turnaje WTA v Bogotě, kde byla Britka krůček od zisku největšího deblového titulu v kariéře. Aktuálně má tak pozastavenu činnost.

Mooreová si v kolumbijské metropoli zahrála přesně před dvěma měsíci o titul ze čtyřhry. V páru s Američankou Eminou Bektasovou podlehla Australance Sharmaové a Indonésance Sutjiadiové nejtěsnějším možným rozdílem 9:11 v rozhodujícím supertiebreaku.

Právě po úspěšném jihoamerickém tažení měla mít žebříčkově nejlepší britská deblistka pozitivní test na zakázané látky boldenon a nandrolon. Záměrné užití ale popírá.

„Během své kariéry jsem nikdy vědomě neužila zakázanou látku. Snažím se přijít na to, co mohlo pozitivní test způsobit a těším se, až budu moci prokázat, že jsem čistá,“ napsala Mooreová na svůj twitterový účet.

Dosud poslední soutěžní zápas odehrála Mooreová se svou deblovou parťačkou v úvodním kole Roland Garros, v němž zaskočily dvakrát 7:5 favorizovanou švýcarsko-ukrajinskou dvojici Bencicová, Kalininová. Do druhého kola proti Kanaďance Dabrowské a Mexičance Olmosové už však o dva dny později nesměly nastoupit. 

„Dočasné pozastavení činnosti mě velice mrzí. Doufám, že se vrátím na kurty co nejdříve,“ přeje si aktuálně 83. deblistka pořadí WTA, která je na svém kariérním maximu.

Ve dvouhře byla Mooreová nejvýše na 145. místě. V současnosti figuruje v singlovém žebříčku až na 390. příčce, když v letošním roce nevyhrála na turnajích WTA i ITF v hlavní soutěži ani jeden zápas. Na nižším okruhu přitom v rozmezí let 2008 až 2018 získala hned devět titulů. V roce 2019 se pak na podniku ITF v Surbitonu blýskla proti Francouzce Ponchetové málo vídaným obratem ze stavu 0:6, 0:5 a 30:40.