Startovní pole Wimbledonu: Hlavní soutěž si zahraje minimálně sedm Češek

- Radek Štohl

Organizátoři Wimbledonu v průběhu týdne zveřejnili seznam účastnic letošního ročníku. Hlavní soutěž dvouhry si zahraje sedm českých tenistek, včetně loňské finalistky singlu Karolíny Plíškové nebo dvojnásobné vítězky třetího grandslamu sezony Petry Kvitové. Wimbledon se koná od 27. června do 10. července.

Letošní ročník Wimbledonu bude velmi specifický. Vinou ruské agrese na Ukrajině se organizátoři rozhodli vyloučit všechny ruské a běloruské sportovce. Travnatého podniku se tak nezúčastní Rusky Darja Kasatkinová, Veronika Kuděrmetovová nebo Jekatěrina Alexandrovová i Bělorusky Aryna Sabalenková či Viktoria Azarenková.

O wimbledonskou trofej naopak bude usilovat současná vládkyně ženského tenisu Iga Šwiateková, loňská semifinalistka Angelique Kerberová nebo Estonka Anett Kontaveitová, která nedávno ukončila spolupráci s Dmitrijem Tursunovem.

V hlavní soutěži se minimálně představí sedm českých tenistek. Loňskou pouť do finále by ráda zopakovala Karolína Plíšková, na vyřazení v prvním kole letošního Roland Garros by ráda zapomněla Barbora Krejčíková, která se po turnaji propadla na 14. místo žebříčku dvouhry.

Vylepšit dojem z probíhající sezony se ve Wimbledonu pokusí Petra Kvitová, dvojnásobná vítězka turnaje (2011, 2014) však z posledních tří ročníků travnatého grandslamu dvakrát skončila v úvodním kole.

Hlavní soutěž nemine ani Kateřinu Siniakovou a Marii Bouzkovou. Otazník visí nad účastí Karolíny Muchové, která na konci května musela odstoupit z třetího kola French Open. Ve startovním poli však figuruje i nadále.

Účastníci letošního Wimbledonu se budou muset obejít bez bodů do žebříčku. Obě hráčské asociace (ATP, WTA) a Mezinárodní tenisová federace (ITF) se tak rozhodly kvůli kroku britských pořadatelů, kteří na travnatém grandslamu neumožní startovat ruským a běloruským tenistům.

Startovní pole ženské dvouhry najdete zde