Travnatá premiéra mezi profesionály. Lehečka čelil drtivému servisu, po boji končí

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka má za sebou svou premiéru na travnatém turnaji mezi profesionály. V německém Stuttgartu mu ovšem příliš nepřál los a v prvním kole si musel zahrát s Nickem Kyrgiosem. Proti výborně servírujícímu Australanovi se prosadit nedokázal a po porážce 6:7(3), 3:6 končí.

Dvacetiletý Lehečka už ví, jaké je si zahrát na atraktivním pažitu turnaj ATP. Až do úterý totiž příležitost nedostal a příliš zkušeností s tímto povrchem nenabral. Bylo tedy otázkou, jak se bude spíš kvalitnímu antukářovi, jemuž sedí také pomalejší tvrdé povrchy, dařit.

Bývalý desátý junior světa si totiž zahrál na juniorském okruhu ITF jen tři travnaté turnaje a mezi dospělými teprve debutoval. Premiéra to ovšem nebyla vůbec špatná a Lehečka může jen litovat, že musel vyfasovat zrovna Kyrgiose.

Australan, jenž do vínku dostal obrovskou porci talentu, má totiž drtivé podání, kterého na trávě dokázal v úvodním kole stuttgartského turnaje plně využít. Na druhou stranu kurtu sázel jeden dvousetkilometrový servis a za druhým a českého hráče doslova upodával.

V mezihře se totiž Lehečka držel a Kyrgiosovi nedal nic zadarmo, dokonce byl v mnoha pasážích lepší. V klíčových chvílích si však australský bouřlivák pomohl právě servisem, díky čemuž odvrátil nejen oba brejkboly českého tenisty, ale především na svou stranu poměrně jednoznačně strhnul tiebreak první sady.

A jakmile se mu v osmé hře druhé sady povedlo Lehečku i s pořádnou dávkou štěstí brejknout, byla z jeho strany již jen formalita duel doservírovat. A že Kyrgiosův servis byl pro zápas klíčový, o tom svědčí i jeho 18 es oproti 6 esům Lehečky. V samém závěru si dokonce dovolil servis spodem mezi nohama.

Český tenista však může být se svou premiérou na trávě spokojený. Do utkání šel v roli výrazného outsidera a kůži lacino neprodal. To přináší naději, že při svém dalším vystoupení s trochu přívětivějším soupeřem by mohl oslavit i první výhru na trávě. Šanci přitom dostane už o víkendu, jelikož je přihlášen na turnajv Halle, kde by měl naskočit do kvalifikace.