Po životním maximu konec s koučem. Světová dvojka hledá nového trenéra

- Jan Vojkůvka

Pod vedením Dmitrije Tursunova dosáhla největších úspěchů kariéry. Od nového týdne se však Anett Kontaveitová, čerstvá světová dvojka, připravuje bez něj. Oba totiž na sociálních sítích uvedli, že po necelém roce se jejich cesty rozchází.

Šestadvacetiletá Kontaveitová od začátku března trochu herně strádá. Nevyvedly se jí turnaje ve Spojených státech a tradičně slabší byla antuková část sezony, během níž prohrála třikrát v řadě a zapsala jen dvě výhry ve Stuttgartu.

Přesto se posunula v pondělí na post světové dvojky, čímž vylepšila své žebříčkové maximum a těží z předchozích veleúspěšných měsíců. Tehdy pod vedením Rusa Dmitrije Tursunova dosáhla na největší úspěchy kariéry a například v hale vyhrála dvacet zápasů v řadě!

I tak ale jejich společná cesta nečekaně končí. „Chtěla bych Dmitrijovi poděkovat za velmi úspěšně společně strávený čas,“ napsala Estonka na Twitteru. „Při naší cestě jsme si užili řadu velkých výher. Abychom se ale oba posunuli, vzájemně jsme se dohodli, že půjdeme každý svou cestou.“

To byla pro mnohé trochu šokující zpráva. S Tursunovem totiž začala Kontaveitová oficiálně spolupracovat před loňským US Open a okamžitě se dostavily obrovské úspěchy. Ač do té doby vyhrála na okruhu WTA pouze v roce 2017 turnaj v Hertogenboschi, s Tursunovem začala doslova řádit.

Loni získala tituly v Clevelandu, Ostravě, Moskvě a Kluži, díky čemuž se prodrala do elitní světové desítky a poprvé v kariéře prošla na Turnaj mistryň. Na WTA Finals si navíc zahrála finále. Úspěchy ale sbírala i letos a kromě titulu v Petrohradu si zahrála ve finále v Dauhá a v semifinále v australském Sydney.

Tursunov naopak konec spolupráce nebral úplně s nadšením. „Cítím se hrdý na práci, kterou jsme spolu odvedli, zároveň však cítím trochu smutek, ale někdy dobré věci musí skončit,“ uvedl Rus. „Chtěl bych Anett poděkovat za příležitost, poblahopřát k novému kariérnímu maximu a popřát hodně štěstí do dalších let.“

Devětatřicetiletý Rus, který během aktivní kariéry vystoupal na 20. místo žebříčku ATP a vybojoval sedm titulů, pravděpodobně dlouho bez práce nezůstane. Kromě úspěchů s Kontaveitovou totiž má ve svém životopise i další úspěšné spolupráce s Jelenou Vesninovou nebo Arynou Sabalenkovou, které pomohl k posunu do TOP 10.

Kdo by naopak měl být novým trenérem Kontaveitové, není jisté. Ani ona ale nejspíš nezůstane dlouho na okruhu osamocena.