Djokovičova mission impossible. Přijde o post světové jedničky, cesta zpět na vrchol bude neskutečně trnitá

- Jan Vojkůvka

Rekordní zápis Novaka Djokoviče v počtu týdnů na čele světového žebříčku se zastaví na čísle 373. Na první místo se totiž v pondělí vyhoupne Rus Daniil Medveděv. Vzhledem k tomu, že během travnaté části sezony výrazně naroste Djokovičova ztráta na čelo, je tedy otázkou, jestli se vůbec ještě někdy na první místo vrátí.

Pro Djokoviče bude návrat na první místo ještě v průběhu této sezony jakousi mission impossible. Jeho comeback na trůn bude totiž nesmírně těžký a v případě, že se mu to letos nepovede, existuje reálná hrozba, že se nevrátí už nikdy.

Na vrchol se totiž pomalu, ale jistě, dere nejen generace mladých tenistů jako je Casper Ruud, Félix Auger-Aliassime či už zaběhnuté stálice Daniil Medveděv, Stefanos Tsitsipas nebo Alexander Zverev, ale výrazně do pořadí promlouvají i vycházející hvězdy mužského tenisu. Devatenáctiletý Carlos Alcaraz je už nyní na sedmém místě, stejně starý Holger Rune figuruje na 28. místě a do konce sezony by mohl atakovat elitní světovou desítku.

Konkurence pro již pětatřicetiletého Djokoviče je ohromná, a to se nesmí zapomínat na zraněními sužovaného Rafaela Nadala, který i tak dokráčel pro 22. grandslamový titul.

Klíčová je nyní řeč čísel. V pondělí se Djokovičovi odečte 2000 bodů za loňský triumf na Roland Garros a propadne se na třetí místo světa. První místo zaujme místo něho Daniil Medveděv a druhý bude Alexander Zverev.

Pokud Djokovič nezažádá o divokou kartu na některý z travnatých turnajů, bude startovat až ve Wimbledonu, kde se ale nebude hrát o body! To znamená, že se mu odečte dalších 2000 bodů a na vedoucího Medveděva bude v tu chvíli ztrácet 2510 bodů. V další části sezony sice bude obhajovat o poznání méně bodů než ruský tenista, ale ten patří k nejlepším betonářům současnosti na okruhu a nedá se očekávat, že by třeba během amerických turnajů ztratil na Djokoviče tak ohromný počet bodů.

Aby se Djokovič do konce této sezony vrátil na čelo světového žebříčku, bude potřebovat nejen ztráty Medveděva a dalších, ale také bude muset předvádět podobný tenis, kterým se pyšnil v letech 2020 a 2021. Věk ale nejde zastavit a dosavadní letošní výsledky srbské hvězdy naznačují, že k podobné dominanci a sbírání největších titulů jak na běžícím páse má hodně daleko.

Přesto není všem dnům konec. Šanci vrátit se do čela určitě bude mít i zkraje příští sezony, jelikož nebude obhajovat žádné body za Australian Open, kde naopak Medveděv dokráčel až do finále. Tou dobou se však bude blížit chvíle, kdy bude Djokovičovi 36 let, a vzhledem k tomu, jak ohromná je konkurence...

Zcela se tak ukazuje, že nemožnost startovat letos v Austrálii či na turnajích v Indian Wells a Miami, ve spojení s absencí bodů za Wimbledon, může Djokoviče stát překonání magické hranice 400 týdnů na čele světového žebříčku. Byla by ohromná škoda, kdyby ze zmíněných důvodů skutečně tuto hranici nepřekonal. Jenže věk zastavit nejde, stejně jako nejde zastavit progres ostatních hráčů, kteří chtějí nahradit slavnou Big 3.

Tom Cruise sice nakonec vždy své mission impossible zvládnul, ale tenis není smyšleným příběhem. Jak se s takřka nesplnitelným úkolem popasuje Djokovič?