Jednou a dost. Nadalova budoucnost je nejistá, pod injekcemi už znovu hrát nechce

- Filip Lefenda

Rafael Nadal v Paříži znovu vylepšil vlastní rekordy. Roland Garros ovládl po nedělní suverénní výhře nad Norem Ruudem už počtrnácté a zapsal do sbírky svůj celkový dvaadvacátý grandslamový titul. Nad budoucností „antukového krále“ se nicméně vznáší otazník. Španěl bude v příštích týdnech nucen řešit své přetrvávající zdravotní problémy.

„Měl jsem v Paříži svého doktora. Turnaj jsem byl schopen absolvovat jen díky umrtvujícím injekcím do nervu v chodidle, díky kterým jsem nohu vůbec necítil. Je jasné, že takto už to dále nepůjde,“ je si vědom Nadal. Toho stejně jako v minulé sezoně trápí chronické onemocnění nohy – tzv. Müller-Weissův syndrom.

Oblíbený Roland Garros navzdory zdravotním problémům vynechat nechtěl. „Je to něco neuvěřitelného. Je složité popsat, jak se cítím. Jsem zde ve svých 36 letech zase na vrcholu. To pro mě zde v Paříži znamená úplně všechno,“ přiznal nyní již čtrnáctinásobný turnajový šampion po nedělní výhře 6:3, 6:3 a 6:0 nad Norem Casperem Ruudem. V novém vydání žebříčku ATP si rodák z Manacoru polepšil o jednu pozici na čtvrté místo.

Zástupci tisku se pochopitelně tázali i směrem k dalšímu grandslamu. „Pokud bude mé tělo připraveno na Wimbledon, pojedu na něj. Je to akce, na které nechcete chybět,“ podotkl Španěl, ačkoliv je tráva jeho nejméně oblíbeným povrchem.

Třetí grandslam sezony odstartuje v All England Clubu už na konci měsíce – 27. června. Do té doby čeká Nadala celá řada lékařských procedur. „Podstoupím radiofrekvenční injekci do nervu a pokusíme se o jeho lehké spálení. Mohlo by to na nějakou dobu fungovat. Pokud tato metoda zabere, budeme v ní pokračovat,“ rozvedl Nadal.

Ten na tiskové konferenci připustil, že jednou z variant je i větší chirurgický zákrok. „Ten mi ale nezaručí, že budu znovu konkurenceschopný. Trvalo by dlouho, než bych se mohl vrátit. Zatím proto půjdu krok za krokem tak, jako jsem to dělal během celé své kariéry,“ nastínil majitel 22 grandslamových trofejí, jenž se i v nejistém období snaží zůstat pozitivní.

Jedno ví každopádně určitě. Injekcemi řešil problém naposledy. „Do této situace už se nechci dostat. Může se to stát jednou, ale ne pravidelně. Takovou životní filozofií se neřídím,“ uzavřel téma Nadal.