Trenér Dlouhý o Havlíčkové: Lucku baví hrát na velkých kurtech. Jsem na ni pyšný!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Lukáš Dlouhý sám ví, jaké to je slavit titul na grandslamovém Roland Garros. Někdejší pátý deblista žebříčku se na pařížské antuce radoval z triumfu před třinácti lety, kdy uspěl po boku indického sympaťáka Leandera Paese. Nyní jako osobní trenér juniorky Lucie Havlíčkové sledoval, jak jeho svěřenkyně vybojovala singlovou i deblovou trofej. „Baví ji hrát na velkých kurtech, důležité zápasy jí dávají hodně adrenalinu a předvádí v nich dobré výkony,“ řekl o sedmnáctileté tenistce Dlouhý.

Když Lucie Havlíčková přijížděla na Roland Garros, stále vyhlížela svou premiérovou singlovou výhru na grandslamu. Po senzačním týdnu je ale sedmnáctiletá členka TK Sparta Praha hned dvojnásobnou šampionkou, když kromě dvouhry ovládla i čtyřhru po boku o rok mladší krajanky Sáry Bejlek.

„Je to nádherný pocit. Nejeli jsme sem s tím, že je Lucka favoritka, ale že má formu a mohla by něco uhrát. Titul mě překvapil. Gratuluji Lucce, zvládla to hlavou a došla až do konce,“ hodnotil počínání talentované hráčky její trenér Lukáš Dlouhý.

Sama tenistka si v průběhu turnaje pochvalovala přehled svého trenéra, který má zkušeností na rozdávání. „Pomáhá mi hodně. Největší výhoda je, že tady zná lidi i prostředí. Ví, co má dělat, je zkušený a všechno řídí,“ vděčně líčila šampionka.

Havlíčková odehrála finále singlu i deblu na dvorci Simonne Mathieuové s kapacitou 5000 míst. A atmosféry třetího největšího kurtu v areálu Rolanda Garrose se rozhodně nezalekla.

„Lucka je zápasový typ, baví ji hrát na velkých kurtech, důležité zápasy jí dávají hodně adrenalinu a předvádí v nich dobré výkony. Finále je pro ni jako dělané. Myslím, že jí pomohlo i to, že se rozehrávala na centrálním kurtu,“ zmínil Dlouhý.

Devětatřicetiletý matador si tak na Roland Garros připsal po hráčském triumfu i ten trenérský. „Teď jsem trpěl víc, protože zápasy neovlivním. Na kurtu to musí udělat někdo jiný. Lucka to ale zvládla a jsem na ni pyšný,“ uzavřel krásnou pařížskou kapitolu.