Finálový koncert Havlíčkové. Já jsem teďka vyhrála? nechápala šampionka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Nervozita z grandslamového finále? Kdeže! Juniorka Lucie Havlíčková předvedla ve finále Roland Garros vynikající výkon a rozjetou Argentinku Solanu Sierraovou vyprovodila z kurtu po setech dvakrát 6:3, aniž by jí nabídla jediný brejkbol. „V první vteřině po mečbolu jsem si říkala: ‚Já? Jako já jsem teďka vyhrála?‘ Ale pak mi to došlo a cítila jsem se úplně neskutečně,“ radovala se sedmnáctiletá šampionka Havlíčková.

O budoucnost českého ženského tenisu je postaráno. Lucie Havlíčková navázala na loňský úspěch Lindy Noskové a opanovala juniorskou dvouhru na Roland Garros. Členka TK Sparta Praha přitom musela hned ve čtyřech ze šesti zápasů do třetího setu, v semifinále proti Sáře Bejlek dokonce prohrávala už 2:5 v rozhodující sadě.

„Na kurtu jsem strávila snad milion hodin, protože jsem hrála mnohokrát tři sety,“ líčila na tiskové konferenci po finále nadšená Havlíčková.

„Včera jsme hrály se Sárou skoro tři hodiny, potom ještě hodinu debl, takže jsem se ani nestihla připravit na finále. Jenom jsem si vlezla do ledové vany, zašla si na masáž a potom padla do postele a šla spát,“ popsala svůj náročný páteční program.

Nicméně v sobotu Havlíčková sršela energií a nebezpečné Argentince Solaně Sierraové, která na turnaji vyřadila Brendu Fruhvirtovou i Nikolu Bartůňkovou, nedala šanci.

„Když jsem přišla na kurt, byla jsem malinko nervózní, ale všechno to pak ze mě spadlo. Atmosféru finále jsem si užila na sto procent. V první vteřině po mečbolu jsem si říkala: ‚Já? Jako já jsem teďka vyhrála?‘ Ale pak mi to došlo a cítila jsem se úplně neskutečně. Asi jsem nikdy nezažila tak krásný pocit,“ hlásila grandslamová vítězka.

K úspěchu jí pomohla i účinná rada trenéra Lukáše Dlouhého, jenž má sám bohaté zkušenosti z grandslamových finále ve čtyřhře. „Říkal mi, ať si to jdu hlavně užít a ať hraju svůj tenis,“ připomněla Havlíčková.

A radu se povedlo splnit na jedničku! Triumf byl pro členku tenisové Sparty o to sladší, že ho sledovali i její nejbližší. „Bylo skvělé, že tam byli naprosto všichni, kteří tam být měli. Moc mě těší, že přiletěla trenérka Irena Jančarová, se kterou trénuji od svých čtyř let. Psychicky mi hodně pomohla. A celý týden je tady s námi moje mamka,“ doplnila vděčně Havlíčková.